'Mijn avond gaat over macht en veerkracht.'

Voor wie zin heeft in een avond met een goed tv-gesprek: schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) is vanavond de tweede gast in VPRO Zomergasten.

Janine Abbring interviewt Van Iperen over haar ideale televisieavond (en het kan heel vermakelijk zijn om tijdens de uitzending een oogje op Twitter te houden - we zullen het tegen niemand zeggen).

Article continues after the ad

TikTok-filmpjes

Centraal in haar avond staat de strijd om macht en de mechanismen achter goed en kwaad; schuld en onschuld. Groepsdruk en de vreselijke praktijken van de Siciliaanse maffia komen langs, maar ook misplaatst schuldgevoel over iets kopen terwijl grote vervuilers niet worden aangepakt. Maar geen paniek, ze neemt ook haar favoriete TikTok-filmpjes mee.

Over macht en veerkracht

"Mijn avond zal gaan over de strijd om macht: van de maffia en oorlog, tot de verhouding tussen politiek en bedrijfsleven of tussen man en vrouw," zegt ze.

"Maar ook: de mechanismen achter het vaststellen van goed en kwaad, schuld en onschuld, en hoe je mensen medeplichtig kan maken aan hun eigen onderdrukking. Toch is er altijd weer sprake van veerkracht. In kunst, in literatuur, in spot; in het vinden van een vorm om structuren af te breken en nieuwe te laten ontstaan."

Over Roxane

Van Iperen schrijft boeken – zowel romans als non-fictie – essays en columns. Ze werd bij een groot publiek bekend met ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde.

Van het boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Ze schreef dit jaar het Boekenweekessay, getiteld De genocidefax, en hield de 4 mei-lezing.

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in