Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het is over en uit voor Boris Johnson

Britse premier treedt af na politiek gekkenhuis. Velen verbaasden zich dat het nog zo lang heeft geduurd. Als in een paar dagen tijd 55 bewindslieden opstappen, zou je je als regeringsleider toch eens achter de oren moeten krabben. Pas vandaag besloot Boris Johnson dan toch maar te stoppen, eerst...

Het is over en uit voor Boris Johnson

Britse premier treedt af na politiek gekkenhuis.

Velen verbaasden zich dat het nog zo lang heeft geduurd. Als in een paar dagen tijd 55 bewindslieden opstappen, zou je je als regeringsleider toch eens achter de oren moeten krabben.

Pas vandaag besloot Boris Johnson dan toch maar te stoppen, eerst als partijleider, later dit jaar ook als premier. Vooralsnog blijft hij taken van regeringsleider uitvoeren, totdat er een opvolger bekend is.

In zijn speech noemde hij vooral zijn greatest hits en was er weinig ruimte voor zelfreflectie. Boris is drie jaar minister-president geweest. Hij droomde de geschiedenisboeken in te gaan als de nieuwe Winston Churchill, maar het werd een schamele vertoning.

Zijn politieke hoogtepunten waren het afronden van de Brexit, het vaccinatiesucces in het begin van die fase van de pandemie en zijn leiderschap in de Oekraïnecrisis. Hij is meer een showman dan een bestuurder: roekeloos, wispelturig, egocentrisch en niet wars van effectbejag. Dan helpt het niet als keer op keer je integriteit in het geding komt en je steeds op onwaarheden wordt betrapt.

Toch heeft Boris Johnson – hij is ook geestig, flamboyant en schier onverwoestbaar – het nog langer volgehouden dan politiek mogelijk leek. Zijn ex-vriendin Petronalla Wyatt legt uit waarom. En zelfs als we er de factor 'wrokkige ex' vanaf trekken, zegt het veel over zijn persoonlijkheid.

Petronella had een affaire met Boris tussen 2000 en 2004. "Het idee dat Boris gewoon zal aftreden ligt net zo voor de hand als Poetin die zich terugtrekt uit Oekraïne onder het mom dat het allemaal een enorme vergissing is geweest," zegt ze in de Daily Mail.

"Boris heeft zonder enige twijfel talent en charisma, maar is jammer genoeg gespeend van nederigheid of enig inzicht in de realiteiten van een moderne democratie. Zijn obsessie met zijn 'goddelijk recht' zal zijn partij verscheuren en kan ook schade toebrengen aan het land."

'In het universum van Boris, is hij koning, geen minister-president'

Petronella vertelt verder dat Boris middeleeuwse koningen verheerlijkte "omdat die niets te maken hadden met stemmers en konden doen wat ze wilden: in het universum van Boris, is hij koning, geen minister-president."

"Hij heeft een hekel aan regeren met een kabinet, is pathologisch intolerant als het op competitie aankomt en heeft vanaf het begin alleen maar jaknikkers en marionetten aangesteld. Hij zal geschokt zijn dat ze niet meer met hem instemmen. Hij kan niet tegen onverteerbare waarheden."

"Was hij in het bezit geweest van een strategie of ideeën die verder gaan dan de overtuiging dat hij in Downing Street hoort, zou hij er misschien mee zijn weggekomen. Het is jammer dat hij nooit ergens echt in gelooft, altijd zijn best heeft gedaan om niet hard te moeten werken en snel verveeld is als het op details aankomt."

Voor koningin Elizabeth betekent het aftreden van Johnson dat ze straks te maken heeft met haar 15de premier

"Als een premier weigert te delegeren, dan moet hij of zij, zoals Margaret Thatcher bijvoorbeeld, zichzelf geheel aan het werk wijden. Boris heeft zichzelf gewijd aan lange verblijven op Chequers (het buitenverblijf van de Britse premier), een nieuw gezin starten en de internationale staatsman spelen."

'Boris is de beste leugenaar die we ook hebben gehad als premier'

"Hij beschikt niet over de essentiële gaven van zelfkennis en waarheidsgetrouwheid. Boris is de beste leugenaar die we ook hebben gehad als premier en heeft succesvol het idee de wereld in geholpen dat alle politici liegen, zodat hij niet erger zou zijn dan de rest."

Iets zegt ons dat Boris nog niet met pensioen zal gaan.

Intussen in Downing Street 10: 

Intussen pakt het Commentariaat van Twitter uit met grappen.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in