'Ik voelde me een paard op het songfestival.'

Naast de leden van ABBA heeft het Eurovisie Songfestival nóg een ster van wereldformaat opgeleverd en dat is powerballad kampioen Céline Dion (53).

Canadese Céline was al een beetje bekend in Frankrijk toen ze in 1988 voor  Zwitserland meedeed met 'Ne partez pas sans moi' en zich daarmee naar de eerste plaats zong. Het werd een hit en legde de basis voor Dions latere succes in Europa.

Article continues after the ad

"Het was een vreemd avontuur voor me," zegt ze. "Ik kreeg in Montreal een telefoontje of ik in Ierland voor Zwitserland wilde optreden. Ik begreep het niet helemaal. 'Maar de mensen in Zwitserland, dan?' vroeg ik. 'Wat zullen die daar van denken? Ze weten niet eens we ik ben'."

'Mijn man, die nogal een gokker was, zette geld op me in. Veel geld.'

Ze ging toch. "En ik voelde me een paard op het songfestival. Laat me dat toelichten: je kunt gokken op wie je denkt dat er gaat winnen. En mijn man, die nogal een gokker was, zette in op mij. Heel veel geld. Ik had het gevoel dat ik een paard was dat een race moest winnen. Als in: écht moest winnen. Heb je me gezien? (doet een jockey na). Ik zag eruit als een paard en ik voelde me een paard."

De overwinning in Dublin betekende ook het begin van haar relatie met haar ontdekker en manager, René Angelil...

... met wie ze in 1994 een soort Royal Wedding in Montreal beleefde.

Na het Eurovisie Songfestival werkte Céline vrijwel non-stop tot 2000 (ze verkocht wereldwijd meer dan 200 miljoen albums), om het vervolgens wat rustiger aan te doen. Ze kreeg in 2001 zoon René-Charles en koos in 2002 voor een langlopende residency show in Las Vegas. In 2010 kregen René en zij nog een tweeling, Eddy en Nelson.

Angelil werd sinds 1999 behandeld voor keelkanker en stierf daar in 2016 aan. Céline was vanaf 2014 zijn mantelzorger en had even tijd nodig om alles te verwerken.

In 2019 keerde ze terug met de Courage World Tour en een geheel nieuwe kijk op het leven.

Koos Céline eerst jarenlang voor 'gedisciplineerd', 'behoudend' en 'veilig', sinds 2019 is ze een enthousiaste fashionista die de meest krankzinnige looks draagt (en daar mee wegkomt).

"Ik hou van mooie dingen, maar niet zo van kunst," zegt ze. "Couture en schoenen, daarentegen…"

Ook blijkt ze veel geestiger te zijn dan de meeste mensen dachten...

...en kan ze geweldig collega's imiteren.

Dion, hier in een Iris van Herpen, zorgt dat ze het leuk heeft en tegenwoordig vrijwel altijd in het gezelschap is van Pepe Munoz, een leuke, veel jongere man, waarvan ze hardnekkig blijft beweren dat ze 'gewoon goede vrienden zijn'. Hoe meer levenservaring ze opdoet, hoe leuker ze wordt! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in