© Netherlands at the UN
© Netherlands at the UN

New York is the place to be deze week.

De Algemene Vergadering van de VN is echt de hotspot van de week. Koningin Letizia van Spanje is er, koningin Máxima reisde er voor af als speciaal pleitbezorger en ook mensenrechtenadvocaat Amal Clooney gaat er van vergaderzaal naar vergaderzaal.

En bij het Accountability for Ukraine event dook eveneens Wopke Hoekstra op. Ze maken zich samen hard voor vervolging van Russische oorlogsmisdadigers.

Clooney vreest dat we met z’n allen immuun zullen worden voor de verhalen over martelkamers, groepsverkrachtingen waar familieleden naar moesten kijken en kinderen die gedwongen gedeporteerd zijn naar Rusland: "En dat we  minder vastberaden om ze te vervolgen."

Article continues after the ad

Tegen de aanwezige ministers en diplomaten uit onder meer Nederland, Denemarken en Duitsland zegt ze met nadruk: "Maar júllie kunnen er wat aan doen.''

Nederland stuurt deze herfst en volgend jaar opnieuw forensische teams om te helpen met het verzamelen van bewijs, meldt Hoekstra. Nu al onderzoekt Justitie in Oekraïne meer dan 35.000 verdenkingen van oorlogsmisdaden. Ook het Internationaal Strafhof opende een onderzoek.

Amal droeg rood voor de meeting, een kleur die zo'n beetje bij het officieuze uniform van de powervrouwen ter plekke is gaan horen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in