Niemand heeft iets aan vermoeide Zoombies.

Niet effectief en behoorlijk vermoeiend. Dat is wat werkenden vinden van videovergaderen, blijkt uit een peiling van RTL Z.

Article continues after the ad

Hoog tijd voor wat spelregels, want videovergaderen is een blijvertje, ook als de kantoren straks weer open gaan, daar zijn de meeste thuiswerkers het over eens.

Sinds de eerste lockdown zijn softwareprogramma's als Zoom, Skype en Teams niet meer weg te denken uit de thuiskantoren van werkenden. Handig om samen te kunnen overleggen, maar ook heel vermoeiend.

Uit het onderzoek van RTL Z blijkt dat van de mensen die geregeld thuiswerken en beeldbellen bijna 70 procent video-vergaderen vermoeiender vindt dan fysiek vergaderen. Beeldbellen, zeker bij langere vergaderingen, vergen veel van je concentratievermogen. Als je het  meerdere keren per dag moet doen, is het helemaal uitputtend.

Dat komt omdat je zintuigen veel harder moeten werken om alles mee te krijgen, maar ook omdat je de non-verbale communicatie mist. Er zijn bij het beeldbellen weinig tot geen rustmomenten zijn, om even te kletsen of een grapje te maken. Ook eventuele technische hobbels – vastlopend beeld, haperende wifi - kosten veel energie.

Tips om het vol te houden

  • Eén op één Zoom? Pak gewoon even de telefoon en bel.
  • Vraag jezelf bij een uitnodiging af of het echt essentieel en relevant is dat je incheckt. Er is momenteel een overkill aan videovergaderingen, je kunt zelf het beste beoordelen of het zinvol is om mee te doen of andere werkzaamheden op te pakken.
  • Het maximale aantal schermvergaderingen per dag zal per baan en persoon verschillen, maar van de ene Zoom in de andere rollen is haast niet te doen. Zorg steeds voor een break van minimaal 10 minuten ertussen.
  • Laat een videovergadering niet te lang duren en haal er niet teveel mensen bij: met 3-4 mensen 20 minuten overleggen is efficiënter en zinvoller dan met 12 mensen een uur naar een scherm staren.  
  • Zo mogelijk: spreek een eindtijd af. Het dwingt het gezelschap tot het vlot afhameren van agendapunten en jullie hebben vast allemaal nog meer te doen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in