Ze was de eerste van de groep die afzwaaide.  

Eerder las je al over veertig jaar lief, leed en vriendschap tussen de powervrouwen van de Dolly Dots. En hoe het Angéla Kramers en Esther Oosterbeek is vergaan in het interbellum tussen het einde van de band en de doorstart die ervoor zorgt dat ze dit jaar (voor het laatst) samen op het podium staan als Sisters on Tour. Vandaag blikken we terug én vooruit met...

Schiedamse Anita Heilker (rechts), hier met collega Patty Zomer. Ze is single en moeder van dochter Robin (36). Ze verliet de groep in 1985 omdat ze er voor haar kind wilde zijn.

Article continues after the ad

Sinds 1983 is ze de officiële Nederlandse (en sinds 2019 ook de officiële Duitse) stemactrice van Donald Duck in Disney-animaties. In 1990 speelde Heilker een vaste rol in de comedyserie Die 2 van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Daarin was haar 'Donald Duck'-stem ook geregeld te horen.

Verder bleef ze qua showbizz in beeld als deelnemer aan realityshows met BN'ers, zoals Expeditie Robinson en De slechtste chauffeur van Nederland VIPS.

‘Ik ben al na vijf jaar bij de Dots vertrokken omdat ik moeder werd, dus mijn zoektocht begon iets eerder," zegt Heilker in Nouveau. "Aanvankelijk ben ik solo gegaan, maar toen merkte ik eigenlijk pas hoe oppervlakkig de muziekbusiness is. Ik dacht: draait het nu echt alleen maar om beroemd zijn en geld verdienen? Heel gek, als groep heb je dat gevoel veel minder.

Uiteindelijk heb ik de afgelopen vijfendertig jaar gewijd aan paarden, mijn grote liefde. Ik ben gaan fokken en heb me op de rensport gestort, reisde met mijn veulens door heel Europa. Daarover vertel ik in onze show.

Mijn dochter van zesendertig is alweer vijf jaar getrouwd. Ze wil zelf geen kinderen, ook prima. We hebben nog steeds een sterke band, dat is het belangrijkste.

Paarden zullen altijd mijn grote liefde blijven, maar vier maanden geleden is mijn laatste paard over­leden. Ik zit nog midden in het rouwproces, dus Sisters on Tour kwam op een ideaal moment.

Ik geniet enorm van de shows. Geen idee wat hierna komt, maar vast iets met natuur en dieren.’

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in