Zullen we de EU niet laten bepalen waar we naar kijken?

Niet dat ik mezelf een geopolitiek expert zou willen noemen, maar sinds de Europese Unie (EU) zich bemoeit met de zuigkracht van stofzuigers en het al dan legale hervullen van flesjes tafelolie, heb ik grote bedenkingen tegen deze onzinnige geldverslindende organisatie.

Nieuwste bewijs: voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen & consorten vinden hitseries die in het Verenigd Koninklijk worden gemaakt 'een bedreiging voor de culturele diversiteit'.

Article continues after the ad

Uit een gelekt document blijkt dat de Europese Commissie 'is gevraagd een impactstudie te doen naar het risico van Brits cultureel imperialisme'. Dat is een mogelijke eerste stap naar het verbannen van streams met series als The Crown, Bridgerton, Downton Abbey en Peaky Blinders in Europa. Ik denk dat ik maar alvast DVD's van Midsomer Murders ga hamsteren 🤨🙄 

De Europese lidstaten hanteren zelf quota om eigen werk niet weg te laten concurreren door Engelse en Amerikaanse producties. En Brussel bepaalde eerder al dat 30% van het aanbod van streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime 'Europese werken' moeten zijn. In Frankrijk is dat zelfs 60% (daar hebben we parels als Lupin aan te danken, daar hoor je niemand over klagen). Maar ik bepaal altijd nog graag zélf of ik daar naar kijk, of naar een Nederlandse of Britse serie. 

Ooit heette de EU de EEG en was het een economisch samenwerkingsverband waar iedereen op gedijde, terwijl elk land zelf wel uitmaakte wat men wel en niet deed. Tegenwoordig is het vooral bedilzucht te Brussel. Ik ga niet snel de barricaden op, maar Ursula, als je The Crown van me afpakt, dan hebben we écht een probleem.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in