Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Jennifer Aniston (53): 'Door slecht slapen functioneer je gewoon niet goed meer'

De actrice weet alles van wakker liggen, nachtelijke stress en slaapwandelen. Zoals er tegenwoordig veel aandacht is voor mentale gezondheid, zo heeft actrice Jennifer Aniston het op zich genomen om het onderwerp slapeloosheid op de kaart te zetten. Jennifer slaapt al tientallen jaren zeer slecht...

Jennifer Aniston (53): 'Door slecht slapen functioneer je gewoon niet goed meer'

De actrice weet alles van wakker liggen, nachtelijke stress en slaapwandelen.

Zoals er tegenwoordig veel aandacht is voor mentale gezondheid, zo heeft actrice Jennifer Aniston het op zich genomen om het onderwerp slapeloosheid op de kaart te zetten.

Jennifer slaapt al tientallen jaren zeer slecht en is een slaapwandelaar. Ze heeft zich aangesloten bij de campagne Seize The Night and Day die mensen aanmoedigt om over hun slaapproblemen te praten en bewustzijn te kweken rond slecht slapen.

Jarenlang voelde naar bed gaan bijna als 'walking the plank' (na een overtreding op zee via een plank voorgoed verdwijnen) voor Aniston, ervaringsdeskundige met een rijke staat van dienst in wakker liggen, stress om het niet slapen en slaapwandelen.

'Als je jong bent, valt slaapgebrek je niet zo op omdat je je dat nog zo onoverwinnelijk voelt'

"Ik kon zo opzien tegen weer een nacht de scheuren in de muren tellen. Het begon toen ik in de dertig was, misschien iets eerder.

Jennifer in 1994, met de andere Friends

Als je jong bent, valt slaapgebrek je niet zo op omdat je je dat nog zo onoverwinnelijk voelt. Het begon als iets wat ik gewoon maar accepteerde maar uiteindelijk drong tot me door wat het effect is van slecht slapen en hoe het je dag, je werk, je hoofd en je lichaam beïnvloedt. Je functioneert simpelweg niet goed meer."

'Hoe meer ik er over piekerde, hoe moeilijker het werd om in slaap te vallen'

Jennifer werd een nachtelijke klokkijker: "Dat moet je juist niet doen, want dan zie je de uren wegtikken en besef je steeds over hoeveel uren slaap je die nacht weer mist. Hoe meer ik er over piekerde, hoe moeilijker het werd om in slaap te vallen."

Het slaapwandelen was ook geen pretje: "Ik doe het nu gelukkig niet meer, voor zover ik weet. Maar ik ben regelmatig wakker geworden omdat het alarm afging omdat ik ronddoolde. Dat gebeurt nu niet meer. Dat was in een fase waarin ik echt superslecht sliep."

Medische hulp zoeken stelde ze steeds uit omdat ze niet dacht dat haar slaapproblemen daar ernstig genoeg voor waren, maar de laatste jaren besefte ze dat ze echt iets aan haar slapeloosheid moest doen. "Het werd iets waar ik zo mee worstelde," zegt ze. "Het was altijd het laatste op mijn lijstje om eens aan te pakken, maar je kunt je niet aan de drie pilaren van gezondheid – voeding, lichaamsbeweging en slaap – houden als je niet genoeg slaapt. Je kunt niet echt sporten en je kunt niet echt goed eten als  je niet slaapt, omdat je bodyklok helemaal in de war is."

Ze liet zich behandelen door een arts, wat ze iedereen aanraadt en heeft een nieuwe slaapritueel  aangeleerd, waarin ze ruim voor het naar bed gaat haar dag al afbouwt met een beetje yoga, haar telefoon weglegt en elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat "wat best een uitdaging is want als je als acteur aan het werk bent, is je schema nooit hetzelfde."