Melania Trump lijkt op wonderbaarlijke wijze buiten schot te blijven.

Donald Trump en zijn drie oudste kinderen zijn woensdag in New York in staat van beschuldiging gesteld vanwege grootschalige fraude. Het is het sluitstuk van een onderzoek van drie jaar naar de zakelijke praktijken van de oud-president.

Volgens het New Yorkse openbaar ministerie, dat de civiele zaak bij een rechter in Manhattan aanspande, heeft de Trump Organization (Trumps bedrijf) zich schuldig gemaakt aan ‘talloze gevallen van fraude en gesjoemel’ bij het opstellen van de financiële jaaroverzichten tussen 2011 en 2021. Die verklaringen werden uitgegeven aan mogelijke zakenpartners, banken en belastingambtenaren.

Article continues after the ad

Doel van de fraude was volgens openbaar aanklager Letitia James de waarde van Trumps onroerend goed (onder meer luxe hotels, golfbanen en kantoorcomplexen in Manhattan, Chicago en Washington DC) zo laag of juist zo hoog mogelijk af te schilderen teneinde belastingvoordelen dan wel gunstige leningen te verkrijgen.

Het ging bij het gesjoemel om miljarden dollars. Behalve Trump en de Trump Organization werden ook zijn drie oudste kinderen Donald Jr, Eric en Ivanka en twee voormalige toplieden van het bedrijf (Allen Weisselberg en Jeffrey McConney) aangeklaagd. Ze hebben de afgelopen drie jaar alles uit de kast gehaald om het onderzoek te dwarsbomen  en te vertragen, om zo onder dagvaardingen en ondervragingen uit te komen.

Trump zelf weigerde begin augustus vragen van justitie te beantwoorden. Hij beriep zich daarbij meer dan vierhonderd keer op zijn grondwettelijk recht om geen verdenking op zichzelf te laden.

Ook Trumps kinderen probeerden zich op alle mogelijke manieren aan het onderzoek te onttrekken. Donald Trump Jr en Ivanka Trump weigerden getuigenverklaringen af te leggen, en deden dit pas nadat ze hiertoe door de rechter waren gedwongen. Broer Eric beriep zich in 2020 als getuige meer dan vijfhonderd keer op zijn zwijgrecht.

De eis van de aanklager is dat Trump en zijn drie volwassen kinderen - Don jr, Eric en Ivanka, voor vijf jaar wordt verboden zaken te doen in New York. Daarnaast zou hij 250 miljoen dollar boete moeten betalen. Donalds vrouw Melania blijft buiten schot, wat maar weer eens bewijst dat die haar zaakjes uitstekend voor elkaar heeft.

Donald Trump zelf ontkent alle beschuldigingen. Zijn advocaten schilderen de civiele zaak af als een politiek gemotiveerde poging om de Republikeinse ex-president in een kwaad daglicht te stellen. Er loopt ook nog een strafzaak tegen hem, omdat hij geheime documenten zou hebben meegenomen uit het Witte Huis.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in