Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bizar: er zijn 1,5 miljoen banen en 55+ komt niet aan het werk

Het is onvoorstelbaar hoeveel kansen werkgevers laten liggen. Werkgevers klagen steen en been over gebrek aan personeel, maar putten intussen nauwelijks uit het enorme potentieel aan 55-plussers dat een baan zoekt. Die mediors zijn gemotiveerd, loyaal en laten zich niet zo snel gek maken, maar kr...

Bizar: er zijn 1,5 miljoen banen en 55+ komt niet aan het werk

Het is onvoorstelbaar hoeveel kansen werkgevers laten liggen.

Werkgevers klagen steen en been over gebrek aan personeel, maar putten intussen nauwelijks uit het enorme potentieel aan 55-plussers dat een baan zoekt. Die mediors zijn gemotiveerd, loyaal en laten zich niet zo snel gek maken, maar krijgen gewoon geen kans bij vacatures, terwijl ze - soms met een beetje bijscholing - prima inzetbaar zijn. 

Vakbond CNS vroeg 55-plussers naar hun ervaringen op de arbeidsmarkt. 2100 mensen reageerden. Van die groep gaf een vijfde aan op zoek te zijn naar werk. De overgrote meerderheid (70 procent) heeft moeite iets te vinden. 

Veel afwijzingen 

De helft geeft aan veel afwijzingen op sollicitaties te krijgen, 39 procent is zelfs nog nooit op sollicitatiegesprek uitgenodigd geweest. Voorzitter Piet Fortuin van CNV spreekt in het AD van ‘bizarre’ resultaten, zeker met het oog op de extreme krapte op de arbeidsmarkt. "Deze groep komt graag voor langere tijd in dienst, brengt een schat aan ervaring mee en steekt graag de handen uit de mouwen."

Dat ze graag willen, bevestigt het onderzoek: 75 procent van de ondervraagden zegt bereid te zijn om extra te investeren in eigen scholing en ontwikkeling als de (nieuwe) werkgever erom vraagt en 41 procent investeert nu al in scholing en ontwikkeling.

Verder geeft 44 procent van de werkzoekenden aan dat als zij al een reactie op een sollicitatie krijgen, zij vooral banen aangeboden krijgen op uitzendbasis of andersoortige flexibele contracten. De helft zegt moeilijk aan een vaste baan te komen. 

Tijdelijk contract 

CNV kreeg veel reacties van 55-plussers op het onderzoek. Die varieerden van: 'Er wordt alleen tijdelijk aangenomen, dus je kunt elke keer opnieuw gaan solliciteren. Dat is op mijn leeftijd een zeer onveilig gevoel’ tot ‘Mijn werkgever biedt nooit vaste contracten, maar zet direct een advertentie uit voor een jongere arbeidskracht als een contract afloopt. Ik vind dat schandalig.'

Het is een herkenbaar probleem, vindt Fortuin. Volgens hem gaan veel oudere werknemers noodgedwongen van de ene naar de andere uitzendbaan, zonder enige vorm van zekerheid. "Deze groep verdient een vaste baan. De loyaliteit betaalt zich dubbel en dwars terug in de vorm van meer productiviteit en effectiviteit." Hij roept werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in 50-plussers.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in