Grote plannen, maar ook: geïntimideerd door de wasmachine.

Hoe vier je je vijftigste verjaardag in stijl? "Met cocktails, vriendinnen en taart als dessert," meldt Uma Thurman, die vandaag deze mijlpaal bereikt…

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hello, hello life is sweet

Een bericht gedeeld door Uma Thurman (@umathurman) op

…en er geen seconde wakker ligt: "Wanhoop is het parfum van de jonge acteur. Het is zo bevredigend daar vanaf te zijn. Als je het blijft ruiken, kan het je stapelgek maken. In deze business draaien veel mensen door, worden excentriek of gaan er zelfs dood aan. Dat is niet mijn plan."

Article continues after the ad

In haar lange carrière - het grote publiek leerde haar kennen als de jonge verleidster in Dangerous Liaisons – won Thurman vele prijzen en werd ze talloze malen uitgeroepen tot een van de meest sexy sterren, wat ze 'een mannendingetje' noemt. Het heeft haar ook wel eens in de weg gezeten: op haar zestiende werd ze aangerand door een twintig jaar oudere acteur, ze had jarenlang last van stalkers en ze was een van de slachtoffers van producerende viespeuk Harvey Weinstein.

Heel bekend is haar rol in Pulp Fiction van Quentin Tarantino, die haar later ook nog castte in Kill Bill 1 en 2. Tarantino was op een andere manier net zo manipulatief als Weinstein en dwong haar met vleierij en overwicht stunts te doen waar Uma geen goed gevoel bij had en ernstig gewond bij raakte. "Dat zijn de momenten waarop je de macht van het woord 'nee' moet erkennen," zegt ze. "En jezelf moet toestaan het vaker te gebruiken."

Over de trainingen die aan zijn films vooraf gingen zegt ze: "Ik heb veel actierollen gespeeld, wat zeker toen nog vrij bijzonder was voor een vrouw. Actie is niet per se mijn ding, maar ik heb er wel van geleerd hoe spieren hebben en je sterk voelen mentaal doorwerkt. Je krijgt er inner power van, je krijgt er energie van."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wild food.

Een bericht gedeeld door Uma Thurman (@umathurman) op

Uma is gescheiden van Gary Oldman en gescheiden van Ethan Hawke met wie ze dochter Maya (22) en zoon Levon (18) heeft; uit een knipperlichtrelatie met Arpad Busson heeft ze nog een dochter, Luna (8).  "Ik ben heel happy thuis," zegt ze. "Ik vind het fijn om tijd met mijn kinderen door te brengen, ik hou van tuinieren, ik ben geen gapend gat van behoeftigheid. Dat gezegd hebbende: mijn wasmachine overweldigt me met al zijn opties en snufjes."  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Two daughters celebrate! I am so happy.

Een bericht gedeeld door Uma Thurman (@umathurman) op

Hier zie je Uma met Luna en Maya.

Uma werkt tegenwoordig vooral in het theater en is te zien in tv-series als Chambers en Imposters. "Ik kies kritischer en ik kies beter," zegt ze. "Ik maak me minder snel druk, ik accepteer makkelijker dat dit vak leuke en minder leuke aspecten heeft. Het is een leeftijd waarin innerlijke rust en relativeringsvermogen me zielsgelukkig maken. Ik heb nog zoveel plannen, ik wil nog zoveel doen en ik sta daar veel sterker in dan dertig jaar terug." Happy B'day, Uma! 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in