'Werkende mensen met kinderen beginnen om tien over elf toch niet meer aan een late avondshow?'

Het was beslist de grootste televisietransfer van 2019. Eva Jinek stapte na 15 jaar bij de NPO over naar RTL4 waar ze vanaf 3 januari haar eerste talkshow presenteert. Die begint iets eerder dan de meeste late-night-shows en dat is een bewuste keuze, die ze uitgebreid toelicht in het Algemeen Dagblad.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Over het feit dat ze liever niet op de late avond wilde zitten: "Ik ben een vrouw met een kind, dus dan gaat zo’n verhaal snel een eigen leven leiden. ‘O, nu ze een baby heeft, trekt ze het niet meer.’ Onzin. De praktijk: de uitzending begon rond 23.00 uur en vaak nog later, soms wel 23.15. Na de nazit met de gasten ben je om kwart over één thuis."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bolletje wol met sonore knor. Mijn Zeepje is de mooiste. #internationalcatday

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

"Zit je in je eentje op de bank, vol adrenaline van de live-uitzending. De tv kan niet aan, want dan wordt de baby wakker. Een stuk kaas en een biertje drinken elke avond, dat kan ook niet. Even sporten, boodschappen doen of iemand bellen zit er ook allemaal niet in. En zeker op een dag dat het niet helemaal lekker is gegaan, wil je je verhaal kwijt. Maar dat kan dan niet. Nu zat ik tegen mijn katten Coco en Zeepje aan te kijken. Geloof me, hoe lief ze ook zijn, dat zijn heel eenzame uurtjes. Daarom wilde ik al jaren naar een eerder tijdstip. Ook voor de kijkers. Werkende mensen met kinderen beginnen om tien over elf toch niet meer aan een late avondshow? Nu beginnen we tien voor half elf, dat scheelt enorm."

Article continues after the ad

Ze geeft toe dat ze ligt te malen over de nieuwe uitdaging. Wanneer is die gelukt? "Dat weten we allemaal feilloos. De kijkcijfers, zeker. Maar ook: hangt er de juiste vibe? Zijn het de goede gesprekken? Dat je denkt: bij dit programma gebeurt het."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik kan niet wachten! Ook dat is #onveranderd

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En hoe gaan ze (Eva mocht van RTL4 haar eigen redactie meenemen - check vooral even deze hilarische trailer) dat doen? "Door te doen wat we altijd hebben gedaan. Het gesprek van de dag maken. Soms informatief, een andere keer hard, kritisch. Met verschillende mensen en kleuren. Inhoudelijk, de gezagsdragers maar ook de menselijke kant. Kijk, we moeten dit wel in perspectief zien: een talkshow is een praatprogramma, we sturen geen mensen naar Mars, we zijn geen medicijn voor kanker aan het bedenken. Een tafel met gesprekken is niet te formatteren, maar een gesprek moet knetteren. Met tempo, tegengas, andere gasten die zich ermee bemoeien. Het moment dat je voelt: nu komt het van de grond, is alsof een vliegtuig opstijgt. Dat gevoel is ook waar het voor mij om draait."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in