Ode aan de moeder van de radioactiviteit.

Rosamund Pike geeft bijna licht, zoveel energie legt ze in haar vertolking van Marie Curie in de biopic Radioactive. "Het is een rol die me aansprak vanwege het nastreven van een doel," zegt ze.

"Marie's geloof in zichzelf, de overtuiging, haar uitgesproken karakter, het eenzame pad dat ze moet afleggen om iets te doen wat haar tegelijk intimideert," zegt Pike. "Het is het verhaal van een vrouw die niet de vrouw-van is, maar een rijk eigen leven leidde. Dat zijn de verhalen die er toe doen."

Article continues after the ad

Marie Curie (1867-1934) was een Pools-Franse scheikundige en natuurkundige en een pionier op het gebied van radioactiviteit. Ze kreeg twee Nobelprijzen,ontdekte de elementen polonium en radium. Tussen de bedrijven door zag ze ook nog kans om twee dochters te krijgen met haar echtgenoot en labpartner Pierre en de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne te worden.

Marie is misschien wel de belangrijkste vrouwelijke wetenschapper ooit en een absolute postergirl voor ambitieuze meisjes  (behalve dan wat betreft Curie's lichtzinnige omgang met radioactieve straling: ze overleed op haar 66ste aan leukemie, vrijwel zeker veroorzaakt door de enorme doses waaraan ze zich al dan niet bewust bij haar werk blootstelde.

Radioactive is te zien op Prime.