Elisabeth (49) houdt van haar echtgenoot, maar er hangt een schaduw over haar geluk: de niet aflatende rouw om haar grote liefde…

“Afgelopen herfst was het twintig jaar geleden dat Michel overleed. Zoals altijd op die dag wilde ik ook dit keer graag alleen zijn. Ik bleef wat langer in bed, mijn tweede echtgenoot Ben zorgde ervoor dat onze kinderen naar school gingen."

Grote liefde
"Pas toen het huis stil was, stond ik op. Al onder de douche kwamen de herinneringen boven. Steeds helderder, alsof er mistflarden in mijn hoofd wegtrokken. Mistflarden die ik normaal gesproken omarm, omdat ik anders geen leven zou hebben. Later, in het bos, met kaplaarzen en een dikke jas aan, zag ik mijn grote liefde weer duidelijk voor me: Michel. Zijn gezicht met het stoppelbaardje, toen we die laatste ochtend samen ontbeten. Zijn donkere, warme ogen. Ik hoorde zijn stem, waarmee hij had verteld over een verwarrende droom. En het was alsof ik zijn lippen weer voelde, hoe ze zacht mijn wang raakten."

Een uur later lag mijn toekomst aan flarden
"Vlak voordat hij vertrok, boog hij voorover naar onze dochter Marit, toen twee jaar oud. Ook zij kreeg een zoen. Toen pakte hij zijn koffertje en liep de deur uit. Rond zes uur ’s avonds verwachtte ik hem weer thuis. Ik zou stamppot andijvie maken, met kaas en spekjes, daar was hij dol op. We zouden naar een geleende video gaan kijken, zodra onze dochter sliep. Een doodgewone avond zou het worden, zoals er al zoveel avonden waren geweest en waarvan er nog zo veel zouden komen − dacht ik. Een uur later lag mijn toekomst aan flarden. Michel was betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Hij heeft het ziekenhuis niet eens gehaald."

Verbaasd om de pijn
"Mij konden ze pas uren later bereiken, ik had nog geen mobiele telefoon. Toen ik hem weer zag, leek zijn gezicht wel van was. Niets herinnerde nog aan de sprankelende man die mijn grote liefde was geweest.
Tijdens mijn jaarlijkse wandeling, in het bos waar ik zo vaak met Michel kwam, moest ik opnieuw huilen. De tranen kwamen uit mijn tenen. Het verbaast me telkens weer dat de pijn nog zo dicht onder de oppervlakte zit. Meestal voel ik die pijn niet, duw ik hem weg. Ik heb geleerd om ermee te leven. Dat moet wel, er zit niets anders op."

We praatten, dansten en zoenden
"Ik kende Michel van de middelbare school. Ik vond hem altijd al leuk, maar was veel te verlegen om dat te laten blijken. De vonk sprong pas over toen we elkaar jaren later weer troffen op de verjaardag van een gezamenlijke kennis. We praatten de hele avond, we dansten en zoenden. Toen hij me die avond thuisbracht, was het niet meer dan logisch dat hij bleef slapen. Vier jaar zijn we samen heel gelukkig geweest. Alles klopte gewoon, hij was het voor mij. Dat ik met hem oud wilde worden, stond vast.
Michel zou nooit ouder worden dan dertig. Vijf dagen na zijn ongeluk stond ik bij zijn graf, ons dochtertje op mijn arm. Zij begreep er niets van. Ik ook niet. Zoiets valt niet te begrijpen. Michels dood is een keerpunt in mijn leven geweest. Niet alleen moest ik alles opnieuw uitvinden, mijn leven en mezelf, ook besefte ik plotseling heel goed dat er geen enkele zekerheid bestaat. Alles wat je vandaag hebt, kan morgen weg zijn."

Ze hadden ongelijk
"Dat besef vond ik heel moeilijk, het drukte als een zware last op mijn schouders. Maar ik ging door, met de steun van mijn ouders en de ouders van Michel. Ik had een dochter, ik moest wel. En ik was nog jong, zoals iedereen zei. Hoe erg het ook was, het zou wel weer goed komen.
Aan die woorden dacht ik, toen ik op de twintigste sterfdag van Michel in de striemende regen door het bos ploegde. En ik dacht: ze hadden ongelijk. Want het is niet meer goed gekomen. Ja, ik heb mijn leven weer op orde, al jaren. Mijn dochter studeert inmiddels, ze maakt het goed, is slim, heeft bergen vrienden. En ik heb nog twee kinderen gekregen, van wie ik heel veel hou. Zo op het oog gaat alles prima."

‘Je moet niet te lang alleen blijven’
"En toch, ik voel het diep in mij: het is niet meer goed gekomen. Zo onbekommerd gelukkig als ik was, ben ik niet meer geworden. Er is iets kapot gegaan en niet meer hersteld. En hoewel ik opnieuw getrouwd ben en van mijn tweede man hou, is het toch heel anders. 
Het eerste jaar na Michels dood was puur overleven. Iedere avond om zes uur, wanneer ik Marit haar eten gaf, wachtte ik onbewust tot Michels auto zou voorrijden. Maar avond aan avond lag ik alleen in bed. Na ongeveer een jaar zeiden mijn ouders: ‘Je moet niet te lang alleen blijven.’ Ook Michels ouders zeiden dat. Ondanks hun eigen verdriet − Michel was hun enige zoon − vonden ze dat ik verder moest met mijn leven. Ook ik had het gevoel dat ik op deze manier niet door kon gaan. Het gapende gat in mijn borst deed te veel pijn. Ik voelde me eenzaam. De liefde die je van je kind, je ouders en vrienden krijgt, is toch niet dezelfde als die van een partner."

Mijn hart bleef gepantserd
"Ik wilde weer met iemand de kleine dagelijkse dingen delen. Overleggen wat we zouden eten, een net gekochte pepermolen laten zien, dat soort dingen. Dus ik probeerde me weer open te stellen. Had zo nu en dan een date. En etentjes bij vrienden, die me probeerden te koppelen. Ik ontmoette leuke mannen, met wie ik soms een verhouding kreeg. Het was fijn om weer fysiek contact te hebben, om te knuffelen en te vrijen. Nee, ik voelde me niet schuldig tegenover Michel dat ik dat deed. Ik wist dat hij achter me zou staan. Eerder voelde ik me schuldig tegenover de mannen in kwestie. Want hoewel ik mijn lichaam aan ze gaf, mijn hart bleef gepantserd."

Eerlijke kans
"Een paar keer werd ik wel verliefd, maar niet meer zoals vroeger. Ik was voortdurend op mijn hoede. Het was jammer om zo’n rem te voelen. Ik ben ervoor in therapie geweest. We behandelden het trauma van het plotselinge verlies en probeerden de ergste lading ervan af te halen. 
En ik dacht werkelijk dat dat ook gelukt was. Want met Ben, die ik zes jaar na het overlijden van Michel leerde kennen, voelde het anders. Dieper, echter. Ik werd weer overweldigd door vlinders. Ben lijkt ook op Michel, is net zo vrolijk, heeft dezelfde soort humor. Zelfs qua uiterlijk hebben ze iets van elkaar weg. Bij Ben dacht ik: ik ga dit een eerlijke kans geven. Ik wilde niets liever dan weer van iemand houden. En ik gunde mijn dochter een nieuwe vader. En wie weet, misschien kon ik nog eens moeder worden." 

Maar toch, hij is niet Michel
"Ben was meteen gek op Marit en zij op hem. Ik denk dat ook zij de gelijkenissen aanvoelde. Al na een halfjaar vroeg zij uit zichzelf of ze hem papa mocht noemen. Fantastisch. Ook ik was dol op Ben. We zijn getrouwd en hebben twee kinderen gekregen. Ons samengestelde gezin heeft altijd als een trein gelopen, daar prijs ik me gelukkig mee. En we hebben het goed samen. Ik weet dat ik mijn handen dicht mag knijpen met een man als Ben. Hij is eerlijk, hartelijk, heeft geen verborgen agenda en hij gaat voor mij door het vuur. Hij heeft alles wat een vrouw zich kan wensen. 
Maar toch… Hij is niet Michel. En al zijn we al veel langer samen dan Michel en ik ooit geweest zijn, Michel steekt nog altijd met kop en schouders boven alles uit. Híj is mijn grote liefde. En dat gevoel neemt niet af, integendeel. Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik Michel waarschijnlijk enorm idealiseer. Ik heb immers geen idee hoe mijn huwelijk met Michel zich zou hebben ontwikkeld. Misschien waren we wel uit elkaar gegroeid, had hij mij bedrogen. Of hadden we steeds vaker ruzie gekregen; het kon sowieso erg knallen tussen ons." 

Wat als...
"Wie weet… Maar ik wéét het niet. En dat is juist het probleem! Er lag een leven voor me dat ik had moeten leven, een parallel universum waarin alles anders was, als Michel die fatale ochtend net vijf minuten eerder of later was vertrokken. Ik blijf het gevoel houden dat mijn leven op die dag een verkeerde afslag heeft genomen en alles daarna tweede keus is. En ja, dat maakt Ben dus ook tweede keus. Mijn kinderen níet, gek genoeg, dat kan ik ook niet rijmen. Maar bij hen heb ik het gevoel dat zij toch wel waren gekomen, dat ze nu eenmaal bij mij horen. Maar Ben…. Ik geef om hem, nee, ik hou van hem, en toch: als ik Michel morgen terug kon krijgen, zou ik hem meteen inruilen."

Ik borg mijn tranen op
"En daar voel ik me vreselijk over. Ik ben een paar keer in therapie geweest om hiermee in het reine te komen. Mijn behandelaar meent dat ik mezelf straf met deze gevoelens, omdat ik mezelf kwalijk neem dat ik nog altijd leef en Michel niet. Dat ik toch het gevoel heb, dat ik hem heb ingewisseld. En dat ik mezelf daarom niet toesta om echt gelukkig te zijn. Ik kan mijn gevoel nu inderdaad nog beter onderdrukken. Maar toch, het zit er nog steeds, dat merkte ik wel weer op Michels laatste sterfdag. 
Aan het eind van mijn wandeling heb ik warme chocolademelk gedronken in een café waar hij en ik graag kwamen. In mijn hoofd sprak ik tegen hem, vertelde ik hem hoe het met onze dochter gaat. Toen het etenstijd werd, waste ik mijn gezicht in de toiletten. Ik borg mijn tranen op, stapte in de auto en ging op weg naar huis, naar Ben en onze kinderen, om stamppot andijvie te maken. Met kaas en spekjes, want daar zijn ook zíj dol op.”

Annemarie(46) had nooit gedacht dat haar dochter in de gevangenis zou belanden en al helemaal niet dat ze vervolgens zelfs de steun van haar vriendinnen kon vergeten... 

‘In het dorp waar we wonen, gaat het als een lopend vuurtje dat Denise in de gevangenis zit. Op straat kijken mensen anders naar me en ik zie hen tegen elkaar fluisteren: “Kijk, daar loopt ze.”

Achter mijn rug om bekritiseren ze ook mijn opvoedingsstijl. Ik zou niet streng genoeg zijn geweest. Soms twijfel ik aan mezelf. Heb ik inderdaad steken laten vallen?

Mijn man overleed een jaar na de geboorte van onze dochter. De opvoeding van Denise kwam daardoor volledig op mij neer. Ik combineer een bijna-fulltime baan in een delicatessenwinkel met de zorg voor haar. Maar eigenlijk ging dat al die tijd best goed.

Haar naïviteit baarde me wel eens zorgen

Ze zat op hockey en had een verzorgpony waarmee ze veel tijd doorbracht. Een lief en gezellig kind. Wel merkte ik al eerder dat ze erg goedgelovig is. Ze kan bijvoorbeeld niet altijd goed inschatten of iemand  een grapje maakt of niet. Die naïviteit baarde me weleens zorgen, omdat het haar kwetsbaar maakt.

Maar door mijn drukke baan had ik niet al te veel tijd om daarbij stil te staan.

Social media

Zo'n jaar geleden, Denise was net zestien geworden, ging het me irriteren dat ze continu met social media in de weer was. Als ik uit mijn werk kwam, trof ik haar steevast aan op haar kamer met haar mobiel in haar hand. Zelfs ’s avonds in bed kon ze geen afscheid nemen van haar telefoon. 

Op een avond tijdens het eten bracht ik haar gedrag ter sprake. Toen biechtte ze me op: “Mam, ik heb een leuke jongen leren kennen via Instagram.”

Naar onderbuikgevoel

Het bleek een jongen van een andere school, maar hij was pas zeventien en ik zag er in eerste instantie niet veel kwaads in. Toch kreeg ik, toen ze me een paar weken later voorstelde aan deze Michael, een naar onderbuikgevoel. En naarmate de dag vorderde, werd mijn gevoel sterker.

Hij deed overdreven vriendelijk tegen mij, terwijl ik hoorde dat hij haar, boven op haar kamer, commandeerde. Toen hij weg was, begon ik erover. Maar Denise werd boos: hij was juist geweldig. Ik wist dat aandringen een averechts effect zou hebben, dus liet ik het maar op z’n beloop.

Totdat ze op een gegeven moment tussen neus en lippen door vertelde dat hij een paar keer in aanraking was geweest met de politie, wegens diefstal. Ik werd ongerust, zei meteen dat ze moest stoppen met de relatie. Maar ze was te verliefd om te gehoorzamen.

Een paar maanden later vertelde ze dat een jongen uit haar klas gek op haar was. Hij vond zichzelf een veel betere partij voor haar dan Michael en dat liet hij haar nadrukkelijk merken. Zij vond het wel vermakelijk, maar toen Michael het hoorde, werd hij woest.

Ik raakte volledig in shock

Het weekend daarop ging ik naar een vriend buiten de stad. Hij had gevoetbald en we liepen net van het veld naar de kantine, toen mijn telefoon ging. Het bleek mijn beste vriendin te zijn, die me vertelde: “Je dochter is net door politieagenten meegenomen in een busje. Bel even de politie om te horen wat er aan de hand is.”

Maar wat er precies gebeurd was, hoorde ik pas in de rechtbank. Ik raakte volledig in shock toen ik het mijn dochter aan de rechter hoorde vertellen.

Michael had de jongen die achter zíjn vriendin aanzat een lesje willen leren. Hij had een gruwelijk plan bedacht, dat ze samen zouden uitvoeren.

Denise vroeg de jongen, via WhatsApp, naar haar toe te komen. Ze wachtte hem op bij een bushalte in ons dorp. Toen hij uitstapte, kwam Michael vanachter een geparkeerde auto tevoorschijn met een doek voor zijn mond en neus.

Hij greep de jongen met een nekklem vast, dreigde met een mes en eiste zijn portemonnee. Toen hij die gekregen had, stak hij de jongen nog eens keihard in z'n bovenbeen en rende vervolgens weg.

Toen de ambulance en de politie arri­veerden, loog Denise, zoals ze met haar vriendje had afgesproken, tegen de agenten dat ze de overvaller niet kende. 

Een halfjaar detentie

Een halfjaar detentie in een jeugdgevangenis legde de rechter mijn dochter op. De straf was zo hoog, omdat ze het krankzinnige plan samen hadden beraamd en uitgevoerd. Mijn dochter werd gezien als medepleger van straatroof met geweld.

Nog voel ik de woede die me overviel. Gericht op Michael. Hij had mijn wat naïeve, maar beschaafde meisje meegesleurd in de drek. Volledig van de kaart was ik.

Nadat ze gearresteerd was, heb ik twee weken niet geslapen, omdat ik vol adrenaline zat. Flarden van wat er gebeurd was, bleven maar door mijn hoofd schieten. Werken ging ook niet meer; ik moest me ziek melden.

Dit is een echte gevangenis

De eerste keer dat ik mijn dochter bezocht in de gevangenis herinner ik me nog goed. Na een treinreis van tweeënhalf uur liep ik over het bospad in de richting van de jeugdgevangenis.

In de verte zag ik een groot gebouw opdoemen. Het leek op een villa met een mooie tuin eromheen. Maar toen ik dichterbij kwam, zag ik de hoge hekken, overal beveiligd met schrikdraad. “Dit is een echte gevangenis,” schoot het door me heen, alsof het nu pas echt tot me doordrong. “En hier zit mijn kind nu.”

Binnen moet je eerst alles afgeven: sleutels, telefoon, riem. Dan ga je naar de wachtruimte, waar ook de andere mensen zitten die een gedetineerde komen bezoeken.

Ik ging zitten, keek rond en liet mijn oog even rusten op een vrouw met een korte broek en een vaal shirt. Onze ogen kruisten elkaar kort toen ze me boos toeschreeuwde: “Waarom kijk je naar me?” Ik schrok. Het was een totaal andere wereld waarin ik terecht ben gekomen. Een wereld waar je echt niet in wilt zitten.

Toen vroeg ik haar wat ik al die tijd al had willen vragen

Tussen twee bewakers in liepen we naar de kantine. Daar zat Denise te wachten aan een tafeltje. “Wil je koffie mam?” vroeg ze, terwijl ze opstond om naar de koffie-­automaat te lopen. Ze zette twee plastic bekertjes op de tafel voor ons neer en kwam naast me zitten. Zwijgend zaten we even naast elkaar.

Toen zei ze: “Niet meteen kijken, maar dat meisje daar verderop links van je, heeft haar vader en haar broer vermoord.” Vanuit mijn ooghoeken zag ik een knap meisje met donkere krullen zitten. Ook zag ik een meisje met haar armen vol snijwonden. Het was behoorlijk schokkend, allemaal. 

Toen vroeg ik haar wat ik al die tijd al had willen vragen: “Denise, waarom heb je dit gedaan? Waarom?” Ik vertelde dat haar oma ook enorm geschokt was. “Ik weet het niet mama, maar ik was bang. Bang voor wat Michael mij zou aandoen als ik niet meedeed.”

Na een uur zei een van de medewerkers met een zware, harde stem: “Het bezoekuur is afgelopen.” Denise stond op, omhelsde me en zei huilend: “Mam, ik hou onwijs veel van jou. En het spijt me wat ik gedaan heb.”

Met sommige vriendinnen heb ik bijna geen contact meer

Ik weet dat ze het meent, maar de situatie heeft onze sociale positie in het dorp enorm aangetast. Met sommige vriendinnen heb ik bijna geen contact meer. Ik kan met hen niet praten over de situatie, omdat ik me schaam.

Hun afkeurende houding, hoe ze naar me kijken als ik ze tegenkom, versterkt dat gevoel. Maar er zijn ook mensen die mij enorm steunen. Mijn moeder, mijn beste vriendin, mijn collega’s. Met hen is de band juist versterkt.

Dat is een voordeel, als je het zo mag noemen, van deze situatie: je merkt wel feilloos wie je echte vrienden zijn.’

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Anne (54) verloor haar dochter en zocht verdoving in de alcohol. Vier jaar verder lijkt het onmogelijk dat ze drank ooit nog opgeeft.

‘Twee weken geleden stond ik om half tien in de avondwinkel. Met een fles witte wijn in mijn handen. Ineens dook er een buurvrouw naast me op. “Feestje?” vroeg ze met een glimlach. Ik smoesde iets over onverwacht bezoek en dat ik niets in huis had.

In de auto kwamen de tranen

Voor de vorm greep ik nog naar een zak nootjes. Daarna draaide ik me gehaast om, bang dat ze aan mijn gezicht zou aflezen dat ik loog. Of dat ze zou ruiken dat ik al een aantal glazen wijn achter de kiezen had. 

Of ik haar een lift naar huis kon geven: ik hoorde heus nog wel dat ze dat riep. Maar ik hield me van de domme. Dat ik zelf de auto was ingestapt met drank op was al erg genoeg, al was het maar een paar straten rijden. Maar aangeschoten en wel een passagier meenemen? Geen denken aan.

In de auto kwamen de tranen; ik besefte weer eens goed hoe dom ik bezig was en ik schaamde me zo. Thuis bleek er maar een remedie: de fles opentrekken en een glas inschenken. En vervolgens doordrinken totdat ik de schaamte verdrongen had.

Totdat ik haast niets meer voelde en zonder gedachten in bed kon kruipen.

Tot vier jaar geleden was ik een matige drinker

In mijn studententijd ben ik weleens dronken geweest, maar toen ik trouwde, kwam dat allang niet meer voor. Toen ik kinderen kreeg, ben ik vanzelfsprekend lange periodes gestopt met alcohol en dat kostte me geen enkele moeite.

Mijn man was wel een behoorlijke innemer. In de eerste tien jaar dat we samen waren, stoorde me dat niet, toen werd hij nog gezellig van drank.

Later, toen het met ons huwelijk al bergafwaarts ging, begon hij een kwade dronk te krijgen. Dan begon hij te schreeuwen en te schelden en was hij niet meer voor rede vatbaar.

Ultimatum

Het liep zo uit de hand dat ik hem uiteindelijk een ultimatum stelde: als hij zou stoppen met drank, wilde ik nog wel relatietherapie proberen. Als hij het niet voor mij over had, was het maar beter dat hij vertrok. We zijn gescheiden.

Later hoorde ik dat hij een nieuwe vriendin had en voor haar wel bereid was, zich te laten behandelen. Dat deed pijn. Ik vond het pittig om er alleen voor te staan met mijn kinderen. Vooral mijn zoon baarde me grote zorgen. Hij is hoogbegaafd en had het op de middelbare school niet gemakkelijk.

Hechte band

Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn dochter, die al in de twintig was en met wie ik een hechte band had. Ondanks dat ze het huis al uit was, hadden we dagelijks contact en kwam ze vaak bij me langs.

Op een gegeven moment stonden we zelfs allebei op Tinder. We zaten samen te swipen, bekeken elkaars matches en vertelden elkaar over onze dates.

Op een zonnige zaterdag ging ze naar het strand met een jongen die ze via deze datingapp had ontmoet. Op de terugweg raakten ze betrokken bij een frontale botsing.

Ik bad onophoudelijk

Vier dagen lang heb ik aan het bed van mijn dochter gewaakt, dagen waarin ik amper sliep en waarin ik voor het eerst sinds mijn vroege jeugd weer bad, onophoudelijk.

Een week later stonden we bij haar graf. Mijn zoon en ik, mijn ex en zijn nieuwe gezin. Al onze familie en vrienden. En de vrienden van mijn dochter, jong en springlevend, zoals zij dat pas ook nog was geweest.

Ik leefde in een waas. Ik had voortdurend het gevoel dat ik straks weer wakker zou worden. Dan zou alles weer gewoon zijn. Dan zou mijn dochter nog leven. Dan zouden we weer lachen, praten, shoppen, swipen en koken.

Durfde niet te gaan slapen

Maar dat moment van wakker worden uit die afschuwelijke droom kwam niet. ’s Avonds durfde ik haast niet te gaan slapen. Elke ochtend, als de waarheid weer tot mij doordrong, deed dat zoveel pijn dat ik dacht dat ik het niet zou overleven.

Dat korte moment van onwetendheid, totdat de waarheid erin hakte, mijn hart stilstond alsof ik het nieuws voor het eerst hoorde: het was te erg. Maar hele nachten opblijven was ook geen optie. Het enige waardoor ik kon ontspannen, waren een paar glazen wijn.

Met elke slok nam het gespook in mijn hoofd af

Mijn gedachten werden trager, stroperig, tot ik, doodmoe, indutte. De kater de volgende dag vond ik ook niet erg; ook die verdoofde mijn hartzeer enigszins. 

Ik ben in die tijd bij mijn huisarts geweest. Die schreef me kalmeringspillen voor. Maar niet te veel, niet te vaak, waarschuwde hij. ‘Voordat je het weet, ben je verslaafd. Dat moeten we niet hebben.’ Ik vind het een misser dat hij niet beter naar mij keek.

De drang om mezelf te verdoven, was zo groot dat ik dat ook zonder zijn hulp wel voor elkaar kreeg. Zo werd alcohol mijn beste vriend. Dat was immers overal voorhanden, elke supermarkt staat er vol mee.

Naïef

Ik lette wel op dat mijn zoon er niets van meekreeg. Ik wilde niet dat hij zich zorgen om mij zou maken. En dat was ook nergens voor nodig, dacht ik.

Ik had dit nu nodig om de eerste tijd door te komen. Maar ik was geen alcoholist, dat had ik mijn leven lang al bewezen, als matige drinker. Dan zou ik heus niet zomaar verslaafd raken, daar moet je toch een genetische aanleg voor hebben? 

Wat een naïeve gedachte. Als je maar stug doordrinkt, komt het zo in je systeem; wordt het zo’n gewoonte, dat je niet meer zonder kunt. Inmiddels is het vier jaar geleden dat mijn dochter overleed en hoewel ik haar nog dagelijks mis, zijn er momenten dat ik weer kan lachen.

Ik weet dat niet alles verloren is. Mijn met zoon gaat het heel goed. Hij heeft een eigen bedrijf opgestart waarmee hij succesvol is. Ik heb een fijne baan, lieve vriendinnen en door wat er met onze dochter is gebeurd, zijn mijn ex en ik weer naar elkaar toegegroeid.

Niet als partners, wel als vrienden. Ik kan alles met hem delen. Bijna alles.

Ik drink nog steeds veel te veel

Want wat niemand, ook hij en mijn zoon niet, weet, is dat ik nog altijd veel drink. Te veel, veel te veel. Het lukt me om dat voor iedereen te verbergen, omdat ik alleen drink als ik thuis ben. In mijn eentje.

In gezelschap neem ik nooit meer dan één drankje, dan kan ik me heel goed inhouden. Ik taal er ook niet naar. Op die momenten ben ik graag helder, zodat ik weet wat ik doe en wat ik zeg. Maar zodra ik alleen ben, ’s avonds, dan lonkt de wijn.

Als ik thuiskom, gaat meestal binnen tien minuten de eerste fles open. Ik probeer het daar bij te houden, maar het gebeurt regelmatig dat ik er nog eentje ontkurk. Want pas dan komt de verdoving, die ik zo prettig ben gaan vinden.

Dan komt de roes waarin ik mij kan onderdompelen. Die mij ontspant en tot mezelf brengt. Daarom zorg ik ervoor dat ik tenminste drie of vier avonden thuis ben. Zodat ik me in mijn eigen wereld kan terugtrekken. Ik zorg er wel voor dat ik op tijd mijn bed opzoek. Ik wil niet dat mijn baan eronder lijdt.

Ik zag het als iets dat ik verdiende

Of mijn drankgebruik daadwerkelijk geen negatieve invloed heeft, betwijfel ik: in de ochtend voel ik me zelden fit, terwijl ik vroeger toch een ochtendmens was. Maar in de loop van de dag ga ik me altijd beter voelen en daardoor verdwijnen telkens weer de voornemens om het niet meer zo bont te maken.

Lang heb ik de ernst er ook niet van ingezien. Ik zag het als troost, als iets wat ik verdiende. 

Hoe erg het was, ontdekte ik pas toen ik vorig jaar weer een relatie kreeg. De eerste tijd dronk ik minder, daarna kwam de trek terug. Wanneer hij het hele weekend bij me was, stuurde ik hem op zondagavond vaak naar huis. Om een fles wijn open te kunnen trekken.

Ik ben fout bezig, zelfdestructief

Ik was continu bezig met verbergen dat ik dronk. Ik forceerde weleens een ruzie om alleen te zijn. Uiteindelijk heb ik het uitgemaakt. Dat was simpeler dan steeds maar liegen. Toen besefte ik wel: ik ben fout bezig. Zelfdestructief, ook dat.

Als ik in de auto stap naar de avondwinkel, weet ik ook heel goed hoe verkeerd het is. Ik heb me na die pijnlijke ontmoeting met de buurvrouw voorgenomen om dat nooit meer te doen; dan pak ik de fiets maar.

Veel beter zou ik natuurlijk kunnen besluiten om op te houden met deze verschrikkelijke gewoonte.

Ik heb zelfs iemand in de buurt die mij heel goed zou kunnen helpen: mijn ex. Maar vooralsnog is de schaamte te groot om open kaart met hem te spelen.’