In de jaren en zeventig en tachtig werd het straatbeeld bepaald door hippe kisten met gele stiksels: Dr. Martens. De hippe schoenen werden vooral gedragen door punkers. 

De stevige veterschoenen van het van oorsprong Duitse merk mogen we ook wel iconisch noemen.

Article continues after the ad

1460

Leuk weetje: de kleurrijke kist wordt ook wel 1460 genoemd. De reden? De eerst Dr. Marten rolde op 1 april (4) 1960 van de band. Maar hoe is de schoen eigenlijk ontstaan?

Stevige schoen

Dankzij de Duitse arts Klaus Märtens. Hij liep net na de Tweede Wereldoorlog een blessure op tijdens het skiën. Hij ging daarom op zoek naar een stevige schoen die zijn enkel goed kon ondersteunen. 

Dikke vette hit

Die waren er niet. Toen heeft hij samen met een vriend van hem - Herbert Funk - de schoen zelf ontworpen. Niet wetende dat de Dr. Marten zelfs anno nu weer een dikke vette hit is. Het merk gaat samenwerkingen met andere grote designers aan en zo'n beetje half Hollywood loopt ermee weg.

In de mode

Ook verschijnt de schoen heel vaak op de catwalk. De Dr. Martens vind je nu in alle kleuren, soorten en maten. Er zijn zelfs laarzen, hakken en brogues van het merk. Had/heb jij ze ook?

Bron: Metro/Dr. Marten Beeld: ANP/Pexels

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in