Soms is het leven nét iets te gestrest, want laten we eerlijk zijn: je moet best veel op een dag. Maar wist je dat je je ook 'rustig' kunt eten? Over 3 minuten ben je weer helemaal b(l)ij.

Ook een volle dag of drukke week? Leg dan deze producten in de boodschappenkar.

Article continues after the ad

1. Honing
Een product dat veel mensen kennen en in huis hebben, maar het is niet algemeen bekend dat het een rustgevende werking heeft. Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat. Daarbij is honing ook rijk aan kalium, dat de stress in je hersenen en in je lichaam vermindert. 

2. Groentesoep
Soep is niet alleen lekker en snel klaar, als je het eet komt ook je zenuwstelstel in balans. Het is zo gezond, omdat soep infecties tegengaat; uiteraard ook veroorzakers van lichamelijke onrust en stress. Kies wel voor soep die boordevol groenten zit, zoals tomaten, paprika en wortelen. Je kunt dan ook nog knoflook, spinazie, tijm en tal van andere ingrediënten toevoegen. Zo heb je én meer smaak én je gestel wordt er nog sterker van.

3. Melk
Heb je iets nodig wat direct kalmeert? (Nee, nu niet meteen denken aan wijn...) Neem dan een glas warme melk. Melk bevat, net als honing, het rustgevende tryptofaan, een bestanddeel dat bovendien de productie van het geluksstofje serotonine een boost (van zo'n 43%) geeft. Serotonine helpt je ook om beter in slaap te komen. Overdag een glas koude melk drinken, is ook een prima plan: dan helpt het je juist om níet in slaap te vallen.

4. (Bleek)selderij
Selderij staat al duizenden jaren bekend als middel tegen stress. Vóór de jaartelling roemde de arts Hippocrates de plant al om zijn rustgevende werking. Vandaag de dag erkennen experts dat een dagelijkse inname van dit 'groentje' een hoge bloeddruk tegengaat. En een lagere bloeddruk heeft weer tot gevolg dat je beter kunt relaxen. Zo simpel kan het zijn.

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

5. Havermout
Maar dan hebben we het wel over de suikervrije variant. Die helpt zelfs op verschillende manieren als een stress-killer. Ten eerst zorgen de complexe koolhydraten voor een optimale inname van (daar is-ie weer) tryptofaan, wat leidt tot een hogere productie van serotonine, dat weer relaxend werkt voor zowel je brein als je lichaam. Daar komt nog bij dat de haver rijk is aan vitamine B6 - een bekende antistress-vitamine - en melatonine, dat er onder meer voor zorgt dat je goed slaapt.

6. Vis
De vissoorten makreel, tonijn, zalm, sardientjes en haring bevatten een hoge concentratie aan omega 3-vetzuren. Omega-3 helpt je serotonine-gehalte te verhogen en onderdrukt tegelijk de productie van stressverhogers als cortisol en adrenaline. Als je daarbij optelt dat omega-3 ook nog eens een hoge bloeddruk verlaagt, dan is de keuze snel gemaakt: dat wordt een lekkere vissalade vanavond!

7. Bananen
Deze fruitsoort zit echt boordevol kalium en magnesium, die bekendstaan als natuurlijke spier-verslappers. Omdat 'rustige' spieren ook zorgen voor minder spanning in je hoofd, is dit een perfect tussendoortje op een drukke dag. Bananen bevatten ook tryptofaan, waardoor er meer van het geluksstof serotonine in je hersenen vrijkomt. 

8. Pure chocola!
Ja hoor, met uitroepteken, want hier worden we blij van (heerlijk, al die serotonine). Maar zonder dollen, pure chocolade verlaagt het stressniveau in de hersenen en dit gebeurt inderdaad omdat het bruine goedje serotonine, endorfine en dopamine bevat. Geweldige hormonen, die korte metten maken met de stress in je hoofd. Eet wel de variant met 70% cacao (overigens ook héél lekker in een banenenbrood, kijk hier voor Nouveau's favoriete recept).

9. Noten en zaden
Noten zijn rijk aan magnesium, selenium, zink, vitamine E en vitamine B-complex. Daarom komen je hersenen tot rust als je noten eet (en dat mag best meer zijn dan een bescheiden handje). Pinda's en pompoenzaadjes bevatten ook veel magnesium, maar pinda's zitten ook boordevol natrium, en dat is weer níet goed voor je gezondheid als je er veel van eet.

10. Eieren
Net als melk, zijn eieren een bron van (9 maar liefst) aminozuren bomvol tryptofaan. Zorg ervoor dat eieren deel uitmaken van je voedingspatroon, bijvoorbeeld als ontbijt of als gezond tussendoortje. Dan kan jouw (relaxte) dag niet meer stuk.