Soms is het leven nét iets te gestrest, want laten we eerlijk zijn: je moet best veel op een dag. Maar wist je dat je je ook 'rustig' kunt eten? Over 3 minuten ben je weer helemaal b(l)ij.

Ook een volle dag of drukke week? Leg dan deze producten in de boodschappenkar.

1. Honing
Een product dat veel mensen kennen en in huis hebben, maar het is niet algemeen bekend dat het een rustgevende werking heeft. Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat. Daarbij is honing ook rijk aan kalium, dat de stress in je hersenen en in je lichaam vermindert. 

2. Groentesoep
Soep is niet alleen lekker en snel klaar, als je het eet komt ook je zenuwstelstel in balans. Het is zo gezond, omdat soep infecties tegengaat; uiteraard ook veroorzakers van lichamelijke onrust en stress. Kies wel voor soep die boordevol groenten zit, zoals tomaten, paprika en wortelen. Je kunt dan ook nog knoflook, spinazie, tijm en tal van andere ingrediënten toevoegen. Zo heb je én meer smaak én je gestel wordt er nog sterker van.

3. Melk
Heb je iets nodig wat direct kalmeert? (Nee, nu niet meteen denken aan wijn...) Neem dan een glas warme melk. Melk bevat, net als honing, het rustgevende tryptofaan, een bestanddeel dat bovendien de productie van het geluksstofje serotonine een boost (van zo'n 43%) geeft. Serotonine helpt je ook om beter in slaap te komen. Overdag een glas koude melk drinken, is ook een prima plan: dan helpt het je juist om níet in slaap te vallen.

4. (Bleek)selderij
Selderij staat al duizenden jaren bekend als middel tegen stress. Vóór de jaartelling roemde de arts Hippocrates de plant al om zijn rustgevende werking. Vandaag de dag erkennen experts dat een dagelijkse inname van dit 'groentje' een hoge bloeddruk tegengaat. En een lagere bloeddruk heeft weer tot gevolg dat je beter kunt relaxen. Zo simpel kan het zijn.

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

5. Havermout
Maar dan hebben we het wel over de suikervrije variant. Die helpt zelfs op verschillende manieren als een stress-killer. Ten eerst zorgen de complexe koolhydraten voor een optimale inname van (daar is-ie weer) tryptofaan, wat leidt tot een hogere productie van serotonine, dat weer relaxend werkt voor zowel je brein als je lichaam. Daar komt nog bij dat de haver rijk is aan vitamine B6 - een bekende antistress-vitamine - en melatonine, dat er onder meer voor zorgt dat je goed slaapt.

6. Vis
De vissoorten makreel, tonijn, zalm, sardientjes en haring bevatten een hoge concentratie aan omega 3-vetzuren. Omega-3 helpt je serotonine-gehalte te verhogen en onderdrukt tegelijk de productie van stressverhogers als cortisol en adrenaline. Als je daarbij optelt dat omega-3 ook nog eens een hoge bloeddruk verlaagt, dan is de keuze snel gemaakt: dat wordt een lekkere vissalade vanavond!

7. Bananen
Deze fruitsoort zit echt boordevol kalium en magnesium, die bekendstaan als natuurlijke spier-verslappers. Omdat 'rustige' spieren ook zorgen voor minder spanning in je hoofd, is dit een perfect tussendoortje op een drukke dag. Bananen bevatten ook tryptofaan, waardoor er meer van het geluksstof serotonine in je hersenen vrijkomt. 

8. Pure chocola!
Ja hoor, met uitroepteken, want hier worden we blij van (heerlijk, al die serotonine). Maar zonder dollen, pure chocolade verlaagt het stressniveau in de hersenen en dit gebeurt inderdaad omdat het bruine goedje serotonine, endorfine en dopamine bevat. Geweldige hormonen, die korte metten maken met de stress in je hoofd. Eet wel de variant met 70% cacao (overigens ook héél lekker in een banenenbrood, kijk hier voor Nouveau's favoriete recept).

9. Noten en zaden
Noten zijn rijk aan magnesium, selenium, zink, vitamine E en vitamine B-complex. Daarom komen je hersenen tot rust als je noten eet (en dat mag best meer zijn dan een bescheiden handje). Pinda's en pompoenzaadjes bevatten ook veel magnesium, maar pinda's zitten ook boordevol natrium, en dat is weer níet goed voor je gezondheid als je er veel van eet.

10. Eieren
Net als melk, zijn eieren een bron van (9 maar liefst) aminozuren bomvol tryptofaan. Zorg ervoor dat eieren deel uitmaken van je voedingspatroon, bijvoorbeeld als ontbijt of als gezond tussendoortje. Dan kan jouw (relaxte) dag niet meer stuk.

Tijdens Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn Filosofie voor een Weergaloos leven is al aan de vijfde druk toe. In het interview in de nieuwste Nouveau vertelt hij over ‘de kracht van filosofie’ als sleutel tot het leven waar je naar verlangt, at any age.

Lammert: ‘We hébben allemaal al een weergaloos leven. In letterlijke zin betekent weergaloos immers ‘niet weer gaan’. We kunnen voor het leven niet een keertje oefenen. Daarom ga ik graag te rade bij filosofen die al 2500 jaar nadenken over levenskunst.’ 

Over die levenskunst gesproken, wat is een goed advies voor ageless vrouwen die het leven willen blijven omarmen?

Lammert: ‘Je realiseren dat we in een wereld leven die heel erg wordt gedomineerd door getallen. Neem daar vooral afstand van. Dingen die er in het leven écht toe doen, zijn niet in cijfers uit te drukken.

Zie de voordelen van het ouder worden en focus daarop. Bijvoorbeeld op het gegeven dat je je met het verstrijken der jaren steeds minder gaat aantrekken van wat anderen van je vinden.

Vraag je in plaats van “Wat wil ik nog in het leven?” eens af wat jij het leven nog te bieden hebt: “Hoe richt ik vanaf nu mijn leven zo zinvol mogelijk in?”’

Op wel gebied heb je de meeste invloed op je geluk?

‘Vooral in je denken, omdat je daar altijd vrij in bent. Epictetus zei: “Het zijn niet de dingen zelf die ons in verwarring brengen, maar onze denkbeelden erover.”

Dat zie ik ook heel vaak in de workshops die ik geef. Over de dood bijvoorbeeld; het stilstaan bij je sterfelijkheid kan je helpen in te zien wat er in je leven echt toe doet. Ook in mijn workshops over seks blijkt hoe onze ideeën over seks invloed hebben op ons leven.’

We moeten hoe dan ook zelf aan de slag...

‘Er is geen methode die leidt tot het grote geluk. Het leven is ingewikkeld en dat leren aanvaarden is al mooi. Op elke leeftijd.’

Meer lezen over Lammert en zijn filosofie voor een weergaloos leven? Over de maakbaarheid van het leven bijvoorbeeld of wat ons het meeste in de weg zit in onze zoektocht naar geluk? Nu in de nieuwste Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in