Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Werd de koning voor het eerst uitgejouwd op Prinsjesdag?

Ook dit behoort tot 'het feestje van de democratie'. Wie gisteren welwillend langs de route stond en lang had gewacht om de stoet met de koetsen en de Oranjes te zien, baalde vermoedelijk behoorlijk van het gejouw en gefluit van demonstranten die hun onvrede op dit zeer zichtbare moment uitten me...

Werd de koning voor het eerst uitgejouwd op Prinsjesdag?

Ook dit behoort tot 'het feestje van de democratie'.

Wie gisteren welwillend langs de route stond en lang had gewacht om de stoet met de koetsen en de Oranjes te zien, baalde vermoedelijk behoorlijk van het gejouw en gefluit van demonstranten die hun onvrede op dit zeer zichtbare moment uitten met omgekeerde Nederlandse vlaggen en veel lawaai.

Heel begrijpelijk, zoals het ook begrijpelijk was dat de mensen die wilden protesteren Prinsjesdag en het passeren van de koetsen kozen van zich te laten horen. Democratie, vrijheid van meningsuiting – laten we ze koesteren. Het is bovendien niet voor het eerst dat er zo geprotesteerd wordt, ruim een eeuw geleden konden socialisten en communisten er ook wat van.

"Communisten noemden Prinsjesdag steevast Rode Dinsdag," zegt politicus en staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel in het AD. "In 1932 ging het er zelfs zo ruig aan toe dat tijdens rellen een agent overleed. Maar in de recente geschiedenis kennen we deze mate en vorm van protest niet."

Nu zijn de Oranjes wel wat gewend als Nationale Kop van Jut, ze zwaaiden manmoedig door, al kan het voor hen geen prettige ervaring zijn geweest. Je zal dit op je 18de voor het eerst meemaken, dat is toch een koude douche voor wat Amalia allemaal nog voor zich heeft in het ambt.

Het is ook niet erg zinvol of terecht om de koning uit te jouwen, want in een constitutionele monarchie gaat die niet over het beleid. Het is niet alsof Willem-Alexander politieke beslissingen kan sturen of bepalen, hij is door middel van het voorlezen van de Troonrede slechts de boodschapper van de regering.  

Prinses Beatrix kon nog nét naar haar kleindochter zwaaien

Het gejouw moet misschien meer worden gezien als uiting van een ontevreden groep mensen die meer dan vroeger veel en vaak de openbare ruimte kiest om hun onvrede te laten blijken, zoals ook tijdens de pandemie en de recente boerenprotesten gebeurde.

Het was vermoedelijk ook niet per se tegen Willem-Alexander, Máxima en Amalia persoonlijk gericht, maar meer een signaal van grote onrust in de samenleving, die er op dat moment uitkwam. Op Prinsjesdag ving niet de regering die het beleid bepaalt de klappen op, maar de koninklijke familie. Dat is de andere kant van de pracht, praal en financiële vrijheid die ze genieten. 

Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in