Sarah Ferguson en prins Andrew in 2019 op Ascot
Sarah Ferguson en prins Andrew in 2019 op Ascot

De hertogin van York staat onvoorwaardelijk achter haar ex.

Nu prins Andrew steeds verder in het nauw raakt en aanstuurt op een rechtszaak in plaats van een schikking rond de misbruikzaak die Virginia Giuffre tegen hem heeft aangespannen, is het interessant om eens te kijken naar hoe zijn ex / huidige partner Sarah Ferguson erin staat.

Zoals bekend hebben Andrew en Sarah, nog altijd hertog en hertogin van York, na hun scheiding nooit echt met elkaar gebroken en leven ze inmiddels alweer jaren samen in de Royal Lodge, zijn residentie. Het getuigt enerzijds van een uitstekende band en anderzijds van groot strategisch inzicht van Sarah, die de royal associatie goed kan gebruiken voor haar netwerk en activiteiten.

Article continues after the ad

Bovendien is Andrew haar levensverzekering. Fergie draait al vanaf de jaren tachtig mee met de Windsors en weet álles van de familie, ook zaken die ze graag onder de pet willen houden. Een tell-all zou van haar een zeer rijke vrouw kunnen maken. Maar vooralsnog geeft Sarah de voorkeur aan een hoffelijke omgang met de Queen, uitnodigingen voor Ascot en algehele salonfähigheid.  

De stilzwijgende deal sinds de scheiding in 1996 is dat zij haar mond houdt en intussen mag wonen in de Royal Lodge (30 kamers, van alle gemakken voorzien) als ze in Engeland is. In de marge kan ze gebruik maken van Andrews beveiliging, het wagenpark en andere benefits. Terwijl ze intussen een eigen inkomen genereert met haar boeken, spreekbeurten en wat commerciële dingen: Fergie heeft echt het beste van twee werelden weten te regelen.

Alleen is de glans er wel een beetje af nu de kwestie Guiffre maar door rommelt, Andrew alle status heeft verloren (zoals hier zal hij er voorlopig niet meer bijstaan) en uitsluitend nog wordt geassocieerd met dubieuze zaken. What to do? Afstand nemen van de royal kip met de gouden eieren en zo het eigen imago veiligstellen? Of de geplaagde prins trouw blijven?

Het zegt iets over hun relatie dat Sarah vooralsnog voor het laatste kiest. Ze wonen nog altijd samen, hij rijdt met haar en hun hond rond in de buurt van de Royal Lodge en ze blijft hem onvoorwaardelijk steunen.

"Ik sta voor 100% achter Andrew," zei ze onlangs in de Italiaanse talkshow Porta a Porta, waar ze haar roman promootte. "De gelukkigste dag van mijn leven was de dag in 1986, waarop ik de beste man van de wereld trouwde." Dat is toch een stellige getuigenis voor iemand die al 25 jaar gescheiden is van de prins.

Sarah omschreef hen eerder al eens als 'het gelukkigste gescheiden stel ter wereld', al heeft ze het nooit over hertrouwen. "Andrew en ik zijn standvastig," zegt ze. "In het verleden waren we co-ouders, nu zijn we co-grootouders."

In het verleden overleefden ze bovendien eerder grote stormen. Haar ontrouw, de foto's waarop ze haar minnaar aan haar tenen liet zuigen, de schulden, het gehossel waarbij ze in ruil voor 500.000 pond toegang tot de prins bood – altijd kon ze rekenen op zijn steun.

En nu is het andersom. Voor haar ongelukkige keuzes ging Sarah al door het stof, net als voor het feit dat ze van Jeffrey Epstein, de man om wie alle huidige problemen van de prins draaien, 15.000 pond had aangenomen om schulden af te betalen.

Ferguson hield zich niet in: "Onbedoeld heeft dat impact gehad op de man die ik het meest bewonder, de hertog. Ik zou mezelf onder een bus gooien voor hem en ik ben niet van plan om me op de achtergrond te houden terwijl hij wordt beschuldigd van ongepast gedrag."  

Andrew gaat er nog een harde dobber aan krijgen om zich schoon te poetsen van zijn vriendschappen met veroordeeld pedofiel Epstein en Ghislaine Maxwell, veroordeeld voor mensenhandel voor seksuele uitbuiting en illegale seksuele activiteiten.

De prins, voorheen iemand die dol was op zijn netwerk en op feestjes, is bovendien een geïsoleerde figuur geworden, die eigenlijk alleen nog maar wat paardrijdt in de buurt van de Royal Lodge.

De Windsors hebben afstand van hem genomen. Koningin Elizabeth betaalt zijn juridische kosten niet, Charles en William zijn niet blij met hoe hij de rechtszaak uit de hand heeft laten lopen en vrezen voor verdere schade aan de monarchie. Maar de persoon waar hij altijd op zal kunnen blijven rekenen, blijkt dus zijn ex-vrouw te zijn, in een sterk staaltje Stand By Your Man.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in