Prinses Madeleine van Zweden
Prinses Madeleine van Zweden

De Zweedse prinses spreekt openhartig met het blad Mama.

Prinses Madeleine van Zweden, de jongste dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia, mijdt de publiciteit, tenzij het een goed doel kan dienen. Wat het des te opmerkelijker maakt dat ze een groot interview heeft gegeven aan het Zweedse blad Mama, over haar gezin, bestaande uit echtgenoot Chris O'Neill, prinses Leonore (5), prins Nicolas (4) en prinses Adrienne (1).

Article continues after the ad

© Mama

Dat niet gepland blijkt te zijn: "Al mijn zwangerschappen waren een verrassing, ik kwam er pas laat achter dat ik in verwachting was," zegt ze. "Toen ik zwanger bleek van Nicolas, was ik al drie maanden ver." Adrienne kwam ook onverwacht: "Ik wist dat Chris graag weer een hondje wilde en wilde hem een pupje geven voor zijn verjaardag," zegt ze. "Ik gaf hem een pluchen hondje met een kaart waarop ik: 'Gefeliciteerd met de gezinsuitbreiding' had gezet. Chris trok wit weg en keek me met open mond aan: 'Ben je weer zwanger?' Ik stelde hem gerust en zei dat het om een hondje ging. Twee weken later bleek ik daadwerkelijk zwanger. De puppy is toen uitgesteld."

Madeleine vertelt in het interview hoe ze hem kneep op de bruiloft van haar broer Carl Philip met Sofia Hellqvist, toen ze op het punt van bevallen stond. ze had de hele dag al oefenweeën en drie cm ontsluiting, maar besloot toch een baljapon aan te trekken en een tiara op te zetten. Niet zonder gemengde gevoelens, overigens. "Ik zat in de kerk en bleef maar denken: 'Wat als mijn vliezen breken? Wat moet ik dan doen, zal ik gewoon blijven zitten?'", aldus Madeleine. De koninklijke dweil hoefde er niet aan te pas te komen, Nicolas kwam twee dagen later pas ter wereld. Ze vertelt ook hoe haar zwager prins Daniel haar door het bruidsdiner sleepte: "Hij wist me prima af te leiden van de weeën."

De prinses vertelt ook over haar leven in Miami, waar ze nog even woont. "De kinderen hebben altijd de hoogste prioriteit voor mij, ik probeer altijd zoveel mogelijk tijd met ze door te brengen," zegt ze. "Ik doe niets liever dan een middag met ze in het park doorbrengen, iets wat mijn eigen moeder niet zo vaak heeft kunnen doen omdat ze zoveel verplichtingen had. De kinderen hebben nog helemaal niet  in de gaten dat ze eigenlijk tot een koninklijk gezin behoren. Leonore is dol op balletles, Nicolas zit gewoon op voetbal."

Of ze in Florida zullen blijven, valt te bezien. Door een wetswijziging is Madeleine de eerste Zweedse prinses die geen troonopvolger is, maar wel haar titels op haar kinderen mocht laten overgaan. Leonore, Nicolas en Adrienne zijn Koninklijke Hoogheden, iets waar Madeleine veel waarde aan hecht. Volgens de Opvolgingswet moeten de kinderen echter vanaf hun zesde in Zweden wonen en daar onderwijs volgen, om hun plek in de troonopvolging niet te verliezen. Leonore wordt in 2020 zes, zodat terugverhuizen naar Stockholm voor de hand ligt.

Foto's © Kungehuset, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in