Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen
Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen

Half royal Europa rukte uit voor deze bijzondere stap in haar leven.

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen (15), de dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, heeft belijdenis gedaan.

Ze deed dat in de Koninklijke Kapel waar ze in 2004 ook is gedoopt.

Article continues after the ad

Het was een onroerende dienst: haar moeder had regelmatig even een tissue nodig...

...maar er waren ook vrolijke momenten tijdens de dienst.

Zoals bij een doop de ouders en peetouders beslissen over de inwijding in het geloof, zo maakt een tiener die keuze zelf nogmaals, bij de belijdenis. Met de hare is Ingrid Alexandra officieel lid geworden van de kerk. 

Voor deze belangrijke stap richting volwassenheid waren al haar peetouders uitgerukt, waaronder koning Felipe van Spanje, kroonprins Frederik van Denemarken en kroonprinses Victoria van Zweden (in een blauwe Jennifer Blom, met een hoofdsieraad van Örjan Jackobsson - ze is een achternicht van Ingrid Alexandra). Onder de peetouders eveneens haar tante, prinses Märtha Louise van Noorwegen, haar oma van moeders kant, Marit Tjessem, en haar opa van vaders kant, koning Harald.

Niet alle peetouders waren overigens bij haar doop, Felipe en Frederik hadden destijds andere verplichtingen, zodat kroonprinses Victoria in 2004 de honneurs moest waarnemen.

De hele koninklijke familie was uiteraard bij Ingrid Alexandra's belijdenis, v.l.n.r. prins Sverre, kroonprins Haakon, Ingrid, kroonprinses Mette-Marit en halfbroer Marius. Zijn vriendin Julianne Snekkestad was ook aanwezig en stond op de gastenlijst onder 'familie', wat aangeeft dat het serieus is tussen die twee. Marius, uit een eerdere relatie van Mette-Marit, maakt geen deel uit van het koninklijk huis, maar hoort natuurlijk wel bij de familie. 

Just for fun: dit is Märtha Louise's belijdenismoment in de jaren tachtig: ze droeg toen voor het eerst de Koninklijke Familie Orde van koning Olav V.

En zo deed Ingrids halfbroer Marius belijdenis in 2012. 

Ook bij de belijdenis van Ingrid Alexandra waren kroonprinses Mary van Denemarken en Ingrids aanstaande collega, prins Christian van Denemarken.

Onder de gasten verder Ingrids nichtjes, de drie dochters van Märtha Louise:van links naar rechts Emma, Leah en Maud Behn. Die laatste droeg net als veel andere gasten haar bunad, waarover zo meer.

Zodra Ingrid Alexandra's vader Haakon koning is geworden, promoveert ze tot kroonprinses van Noorwegen.

Later zal ze het tweede vrouwelijke staatshoofd van Noorwegen worden, na de 15de eeuwse koningin Margaret.

Na afloop van de belijdenis was er nog een wuifmomentje van Haakon en Ingrid Alexandra. Daarna was er een lunch voor de gasten die de prinses zelf had mogen samenstellen.

Op het menu: een speech van oma Sonja (met wie Ingrid Alexandra erg close is) en zalmtartaar, avocado, ingelegde gember en aardappelchips, gebakken heilbot en herfstgroenten en voor toe een mousse van yuzu en mango, een cakerollertje en een beetje mangosorbet.

Voor haar belijdenis kreeg Ingrid Alexandra van koning Harald en koningin Sonja een speciale 'bunad'.

Dit is de verzamelnaam voor Noorse klederdracht die per streek verschilt, zodat kenners in één oogopslag kunnen zien waar de persoon in kwestie vandaan komt.

Ingrid kreeg een heel bijzondere uit 1880 die speciaal voor haar is gerenoveerd en geupdate. Ze mocht zelf elementen kiezen die ze erin verwerkt wilde hebben en haar oma heeft zich intensief met het project bemoeid. Een 'gewone' versie van het kostuum kost al snel 7000 euro, deze speciale wordt op het dubbele geschat...

...en koningin Sonja borduurde zelf een aantal details op de stof, waaronder de Noorse Leeuw, sinds 1660 het symbool van het Noorse koningshuis. Ook veel gasten droegen hun bunad, het kostuum is de laatste jaren weer erg in trek en wordt vaak bij speciale gelegenheden gedragen.

Van de regering kreeg Ingrid iets wat elke puber graag wil hebben: een eigen natuurreservaat. Ter ere van haar belijdenis is het Hengsåsen natuurreservaat in Bygdøy (bij Oslo) omgedoopt tot 'Prinsesseåsen' natuurreservaat. 'Prinsesseåsen' betekent zoiets als 'De Prinsessenheuvel'. Ze kreeg ook een olieverfschilderij, 'My moment with Lilac”, van de Noorse kunstenares Tyra Tingleff.

Ingrid zat de afgelopen jaren op de Oslo International School om vloeiend Engels te leren spreken en is dit schooljaar overgestapt naar de Uranienborg School in Oslo..

... voor het laatste deel van haar middelbare schooltijd. 

Foto's © Kongehuset, ANP, Getty Images, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in