Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ontwerper Edouard Vermeulen over koningin Mathilde: 'Elegant, vrouwelijk en tijdloos'

Ook deze koningin bepaalt zelf wat ze draagt. Koningin Mathilde van België gooide vorige week hoge ogen als Diplomatic Dresser met haar mix van Belgische en Griekse ontwerpers. Net als koningin Máxima heeft ze geen stylist en  bepaalt zelf wat ze draagt. Iemand die daar wel enige invloed op heeft...

Ontwerper Edouard Vermeulen over koningin Mathilde: 'Elegant, vrouwelijk en tijdloos'

Ook deze koningin bepaalt zelf wat ze draagt.

Koningin Mathilde van België gooide vorige week hoge ogen als Diplomatic Dresser met haar mix van Belgische en Griekse ontwerpers. Net als koningin Máxima heeft ze geen stylist en  bepaalt zelf wat ze draagt.

Iemand die daar wel enige invloed op heeft, is couturier Edouard Vermeulen van Natan. Hij ontwierp in 1999 Mathilde's trouwjurk en is sindsdien kind aan huis ten paleize. En tot onze verrukking heerlijk loslippig.  

Officieuze stylist

Elke twee weken, of bij speciale gelegenheden zoals de Koningin Elisabethwedstrijd, neemt  Vermeulen de agenda door met medewerkers van het paleis en ontmoet hij de koningin.

“Zij kennen de garderobe, weten welke kleur ze best wel of niet draagt voor een gelegenheid, wat ze er vorige keer droeg en wat we kunnen recycleren door een andere riem, hoed of accessoire toe te voegen”, zegt Edouard Vermeulen, die intussen al 42 collecties aan de koningin toonde, in Het Laatste Nieuws.

'Ze zal mijn adviezen niet in de wind slaan, maar weet heel goed wat ze wil'

Hoe ze wel of niet zal verschijnen: dat kiest Hare Majesteit helemaal zelf. “Ze zal mijn adviezen — kleuren die ze al vaak droeg, een snit die veroudert of verzwaart — nooit in de wind slaan, maar de koningin weet heel goed wat ze wil. Zodra ze binnenkomt, duidt ze meteen aan welke items uit de collectie haar bevallen.” 

Hoe Vermeulen haar stijl zou omschrijven? “Elegant, vrouwelijk en tijdloos. Maar dat wil niet zeggen dat haar stijl statisch is, integendeel: een kledingstuk moet niet alleen bij haar passen als koningin, ze houdt de mode ook goed in de gaten. Zo draagt ze de laatste jaren vaker rokken onder de knie."

Vermeulen kan de zon in het water zien schijnen: "Na 38 jaar ervaring weet ik heel goed wanneer ik ze kan doorverwijzen naar andere Belgische huizen, zoals Dries Van Noten. Een staatsbezoek vereist immers variatie.”

'Ontbreekt er iets, dan kijken we bijvoorbeeld op het internet'

Ook voor schoenen steken Mathilde en Vermeulen de koppen bij mekaar: “Welke kleuren heeft ze al in haar ‘schoenenbibliotheek’? Ontbreekt er iets, dan kijken we bijvoorbeeld op het internet, naar Jimmy Choo, Gianvito Rossi of zelfs Zara.”

Foto's (c) Getty Images, Belgische Monarchie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in