'Ze heeft mijn leven gered.'

In het magazine van de Deense hersenstichting vertellen prins Joachim en prinses Marie van Denemarken buitengewoon openhartig over het moment waarop zij de schrik van hun leven kregen.

Dat was op de avond van 24 juli 2020, toen de prins plots werd getroffen door een hersenbloeding en naar het ziekenhuis in Toulouse werd gesneld. Nu pas doet het koppel hun verhaal en dat is er wel eentje.

Ze geven het interview om mensen op het hart te drukken vooral snel te reageren in het geval van een beroerte of infarct. En om ook te laten zien wat het betekent voor de familie van het slachtoffer.

Article continues after the ad

"Het had ons leven voor altijd kunnen veranderen"

"Het is moeilijk om niet na te denken over wat er had kunnen gebeuren, en ik denk dat we hebben geleerd dat het verschrikkelijk is voor de persoon die wordt getroffen, maar ernaast is er iemand anders, zoals het net zo erg is. Dat mag je nooit vergeten ”, zegt prins Joachim in het interview.⁣

"Ik wist dat er iets helemaal mis was", deelt de prinses over die noodlottige zomeravond, tijdens de vakantie nota bene. "Ik kon zijn gezicht zien verlammen, het was foute boel. Die beelden zal ik nooit meer uit mijn hoofd krijgen."

De prinses merkte razendsnel dat haar man niet wel was. "Hij praatte ineens onzin, en ik ken mijn man dus dat is zeer ongebruikelijk. Eerst dacht ik dat hij me zat te plagen, maar toen ik hem aankeek zag ik dat het ernst was."

Gelukkig kon kroonprins Frederik in de zomer snel op bezoek

Zó dicht bij een tragedie

De prins zelf had dat nog niet door op dat punt. "Ik voelde niets. Ik had het idee dat mijn zinnen heel duidelijk waren. Het verbaasde me dat ik mezelf steeds moest herhalen van Marie. Maar ik zag in haar gezicht dat er iets mis was."

Uiteindelijk wordt de prins met spoed naar het ziekenhuis gebracht en herstelt hij goed en snel. Maar, zo stelt hij: "We zaten zó dicht bij een tragedie die ons leven voor altijd had kunnen veranderen. We zijn ontzettend dankbaar dat we er nu samen over zitten te praten."

'Je hebt mijn leven gered'

Het heeft het koppel dichterbij elkaar gebracht, zeggen ze ook. "Ik werd de volgende middag wakker met Marie naast mijn bed en dat zal ik nooit meer vergeten. 'Je hebt mijn leven gered', is het eerste wat ik tegen haar zei. Wat heb ik ongelooflijk veel geluk gehad."

Bij thuiskomst ging het snel beter met de prins, maar Marie spreekt van emotionele tijden, precies waar het koppel het over wil hebben. "Ik was constant bang dat het weer zou gebeuren. En wat nou als hij alleen zou zijn? Elke keer dat ik 'm aankeek, zag ik dat moment weer voor me. Ontzettend moeilijk."

Ze vervolgt: "Meestal is Joachim mijn sterke Viking, hij is nooit ziek. Ineens was hij niet meer de sterkste en moest ik sterk zijn. Dat was vreemd, maar ook goed voor ons. We weten nu dat we er altijd voor elkaar zullen zijn."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in