Het Japanse equivalent van achttien worden.

Net een weekje voor haar Nederlandse evenknie Amalia viert prinses Aiko van Japan haar volwassenheid. De prinses blaast vandaag 20 kaarsjes uit. En dat is een grote leeftijd, in Japan.

De dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako (hun enige kind) viert haar verjaardag komend weekend met een hele rits officiële verplichtingen. Haar grote dag zelf slijt ze gewoon studerend aan de Gakushuin-universiteit in Tokio, waar ze Japanse literatuur studeert.

Article continues after the ad

Het is niet bekend of Aiko in contact staat met Amalia, maar de banden tussen de Oranjes en de Japanse royals zijn warm. Deze foto van de twee prinsesjes stamt uit 2006, maar de drie A's gingen in 2019 nog met hun ouders mee naar Japan voor de inhuldiging van keizer Naruhito en wie weet hebben de twee meiden elkaar ook toen weer gezien.

Nicht Mako stond meer in de spotlights

Het is je vergeven als je nog nooit van Aiko gehoord hebt: ze is door haar ouders erg buiten de spotlights gehouden, en leed als kind onder een slechte gezondheid. Naast dat ze op school erg gepest zou zijn, zou ze ook meermalen in het ziekenhuis zijn beland met longproblemen.

Haar nicht Mako is de laatste tijd veel meer in het nieuws: zij woont sinds kort in New York nadat ze een koos om met de liefde van haar leven te trouwen, een man die de goedkeuring van de familie en haar landgenoten niet kon wegdragen. Sowieso had ze haar titel (Mako is de dochter van de kroonprins, de broer van keizer Naruhito) op moeten geven op het moment dat ze met een commoner trouwde.

Prinses Mako woont tegenwoordig in New York met haar man

Alleen zoons maken aanspraak

In Japan maken alleen zoons van keizers aanspraak op de troon. Waardoor Aiko dus binnen de huidige wetgeving wordt overgeslagen en haar neefje Hisahito de logische opvolger is. Nadat zijn vader keizer is geworden dan. Al is er in het land wel groeiende steun voor een keizerin in de toekomst, vooral ook omdat de stroom mannelijke troonopvolgers steeds verder opdroogt.

De huidige keizer en zijn broer krijgen in totaal vier kinderen, maar slechts één zoon.

Geen eigen tiara

Dat is niet het enige wat Aiko moet inleveren trouwens. Ja, ze krijgt nu ze twintig is royal taken, maar een eigen tiara (een normaal cadeau voor royals in Japan) voor haar verjaardag kan ze op haar buik schrijven. Vanwege de pandemie krijgt ze de tiara van haar tante, die nadat ze trouwde met een commoner ook haar titel moest opgeven.

Of ze erom zal malen is maar de vraag: Aiko lijkt de spotlights niet te minnen, en zal misschien wel blij zijn dat haar 20e verjaardag door de pandemie niet met een groot bal gevierd kan worden. Datzelfde geldt wellicht voor haar moeder, keizerin Masako. Zij is bij ons het bekendst omdat ze zich na de geboorte van Aiko bijna tien jaar niet liet zien. De keizerin zou lijden aan een door stress ontstane aandoening die te maken had met de nationale kritiek omdat ze geen mannelijke erfgenaam wist voor te brengen.

Wij wensen Aiko veel sterkte met haar verplichtingen de komende week en hopen dat ze evengoed een hele fijne twintigste verjaardag heeft. Dat is haar wel gegund.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in