Is dit nu tragisch voor prinses Aiko of juist een meevaller?

In Japan is de nieuwe kroonprins officieel ingehuldigd tijdens de Rikkoshi-Senmei-no-gi ceremonie.

Article continues after the ad

Het gaat om kroonprins Akishino (roepnaam Fumihito, hij is 54), zijn vrouw Kiko (54) is nu officieel kroonprinses.

Beiden waren al het kroonprinselijk paar sinds de kroning van keizer Naruhito in mei 2019, maar de daadwerkelijke ceremonie liet op zich wachten.

Bij het ritueel doken vele mondkapjes op, behalve dan bij de hoofdrolspelers. Dit is keizer Naruhito…

…en dit is keizerin Masako in een schitterend gewaad.

Keizer Naruhito heeft een dochter, prinses Aiko (18), maar omdat de Chrysantentroon alleen van man op man kan worden doorgegeven, gaat het opvolgerschap naar zijn broer. In Japan is volop gemor over deze achterstelling van vrouwen...

... maar voor Aiko zal daadwerkelijke verandering van de wet vermoedelijk te laat komen. En misschien levert het haar wel een leuker leven op, want het Japanse hof staat bekend om vele beperkingen.

Het was voor Japanse begrippen best een kleurrijke bedoening, meestal kiezen de dames collectief voor crème of pastels. Achteraan: prinses Akiko en Yoko van Mikasa, prinses Takamako (Hisako) en prinses Tsuguko. In het midden prins Hitachi (Masahito), prinses Hanako, prinses Tomohito (Nobuko) van Mikasa. Eerste rij: prinsessen Mako en Kako, dochters van nieuwe kroonprins Akishino. 

Hun broertje prins Hisahito is nu de tweede in lijn voor de troonopvolging. Links de kroonprins in casual wear. 

Aan de Rikkoshi-Senmei-no-gi ceremonie ging de Choken-no-Gi vooraf, dat kun je zien als een 'eerste audiëntie', waarbij de nieuwe kroonprins de keizer bedankt voor zijn nieuwe titel. Voor dit programmaonderdeel droeg men gala, incluis de favoriete diamanten tiara's van de Japanse royals.  

Foto's © The Asahi Shimbun

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in