'Ik voel me nu beter dan voor de pandemie.'

Tijd voor een parti op landgoed Skaugum: prinses Mette-Marit van Noorwegen blaast vandaag 48 kaarsjes uit. En als zij en haar Haakon de afgelopen jaren iets geleerd hebben, dan is het wel om het leven te vieren.

Bij de prinses werd in 2018 longfibrose vastgesteld, een ziekte waardoor ze minder zuurstof in haar bloed heeft, waar ze erg moe van wordt. Het was reden om een flinke stap terug te doen uit het royal-leven. 

Article continues after the ad

En toen kwam de pandemie. Geen fijne tijden voor iemand die iets met de longen heeft, maar silver lining: voor Mette-Marit wél een uitgelezen kans om haar rust te pakken. "Voor mij was de pandemie een kans om een pauze te nemen die ik anders niet had gehad", deelt ze op de Noorse televisie. "Het knaagde aan me dat ik niet alles meer kon doen wat ik wilde. Maar dit jaar hoefde dat ook niet. Ik kon mijn eigen tempo bepalen. Als ik me slecht voelde, kon ik rusten zonder schuldgevoel. Gek genoeg voel ik me nu juist beter dan in jaren."

Het is het tweede 48 jaar-feestje in korte tijd voor de familie, die naast Haakon en Mette-Marit uit dochter Ingrid Alexandra (17) en zoon Sverre Magnus (15) bestaat, en de uitwonende Marius (24) uit haar eerdere huwelijk. In juli werd ook Haakon 48.

Hoofdfoto: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in