Zondag herdenken de Britten hun gesneuvelde soldaten.

De klaprozen (poppies) zijn alweer dagen in beeld en de Windsors werken gestaag toe naar aanstaande zondag. Dan is het Remembrance Day, zeg maar de Britse Dodenherdenking, waarop gesneuvelde soldaten en ander militair personeel worden herdacht.

De Queen, hier tijdens de kranslegging in 2019, heeft al ferm aangegeven dat ze erbij zal zijn, hoewel ze het nog rustig aan moet doen van haar artsen. Ze heeft WOII zeer bewust meegemaakt, voor haar is Remembrance Day misschien wel de belangrijkste ceremonie van het jaar. Zelf legt ze overigens geen krans meer, dat doet prins Charles voor haar. 

Article continues after the ad

De hertogin van Cambridge helpt een handje mee met het thema, door uitgebreid een veteraan van 98 aan het woord te laten, samen met een padvinder van tien. Kolonel Blum zat zelf ook bij de scouting voor hij in WOII diende.

Kate is geen Eva Jinek, maar ze brengt het gesprek er toch goed van af en ziet kans haar gasten hun moment te geven. En Scout Emily leert hen allebei hoe ze een poppy moeten maken. Deze speldjes zijn het symbool voor de mannen en vrouwen die sneuvelden, een traditie die begon na WOI.

Er is een prachtig gedicht over geschreven:

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

- John McCrae

Royal Fashion 

Gezien het onderwerp is het van ondergeschikt belang, maar voor de liefhebbers: Kate draagt de Double Breasted Blackwatch Coat van Holland Cooper met erbij haar groene Monica Vinader Siren oorbellen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in