Eindelijk gerechtigheid voor de dochter van koning Albert.

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat Delphine Boël zich voortaan prinses van België mag noemen. Ook haar kinderen krijgen die titel. Ze mag dus voortaan de achternaam van koning Albert, Saksen-Coburg, dragen en ze krijgt ook de titels 'Hare Koninklijke Hoogheid' en "prinses van België".  Dit arrest is het slotstuk van een proces dat jarenlang voortgesleept heeft. 

Article continues after the ad

Begin dit jaar bevestigde een DNA-test wat iedereen eigenlijk al wist: Delphine Boël is de biologische dochter van Albert II (en Sybille de Selys Longchamps). De oud-koning zei toen al dat hij niet langer juridisch zal betwisten dat Delphine zijn dochter is. 

Niet alleen zij mag de titels voeren, ook haar twee kinderen, Joséphine en Oscar (hier in 2012), krijgen die. Ze heeft daarnaast recht op de erfenis, minimaal op een achtste deel daarvan.

Een toelage krijgt Delphine niet. Volgens de  Grondwet. Alleen de troonopvolger en een koning of koningin die troonsafstand doet, krijgen voortaan een 'dotatie'. Alleen voor prins Laurent en prinses Astrid is er een overgangsbepaling gemaakt, zij krijgen dus wel nog een dotatie. Hun specifieke namen staan in de Grondwet, dus het lijkt een zekerheid dat prinses Delphine daar niet zal tussen staan. 

Bij het begin van de procedure vroeg Delphine niet om een prinselijke titel. Maar de wetgeving daarover is intussen gewijzigd. De vraag om nu toch die titel te mogen vragen was vooral bedoeld om elke verschillende behandeling met de andere drie kinderen van koning Albert te voorkomen, bevestigt haar advocaat.

Boëls moeder Sybille de Selys Longchamps zou tussen 1966 en 1984 een relatie met de vorst hebben gehad. Albert II was bijna twintig jaar koning van België. Hoewel hij niet langer het staatshoofd is, mocht hij na zijn abdicatie de titel 'koning' behouden. Zijn zoon Filip nam de troon ruim vijf jaar geleden van hem over. Next step: een familiereünie van de Saksen-Coburgjes? 

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in