We kraken nog wat creatieve vrijheden in The Crown.  

Gisteren las je al hoe Paul Burrell, de butler van prinses Diana die vanaf haar verloving met prins Charles getuige was van het huwelijk en all things Windsor, vertelde dat het best meevalt met de 'onjuistheden' waar The Crown van wordt beticht.

Hij gaat nog even door, in The Sun. Zo klopt het dat de Queen daadwerkelijk alleen toen ze wakker werd en insluiper Michael Fagan op de rand van haar bed zag zitten. "Hare Majesteit vertelde me dat die diep in slaap was, zoals je in The Crown ziet, en wakker werd omdat er iemand de kamer inkwam. Ze zei: 'Eerst dacht ik dat het Peggy was om me wakker te maken, maar toen – geen geluiden en ik voelde hoe iemand op mijn bed kwam zitten. Ik knipte de lamp op mijn nachtkastje aan. En toen zag ik een man.'

Article continues after the ad

Ze zei dat hij een gebroken asbak vasthield en op haar beddengoed bloedde. 'Hij wilde praten over zijn vrouw – alsof ik daarmee kon helpen!' zei Elizabeth over het incident. De slaapkamer zelf klopt echter niet in The Crown, die is in werkelijkheid niet rood en groots. Het interieur is heel bescheiden: één bed, twee nachtkastjes, geen bloemen. En de Queen poetst haar tanden niet met kraanwater, maar met flessenwater."  

De afstandelijke relatie van Elizabeth en Philip, daar klopt ook niets van. "In de serie is het net alsof ze een heel kille band hebben en dat is niet zo. Ze zijn alles behalve koel tegen elkaar. Dat ze apart slapen klopt ook niet, ze sliepen hooguit alleen als de ander elders was voor een werkbezoek. Ze hebben beiden een eigen suite, met in het midden een gezamenlijke slaapkamer, dat is de slaapkamer die ze gebruiken." Wat ook niet klopt zijn de brave ouderwetse nachtponnen waarin Olivia Colman als de Queen door haar boudoir loopt. Burrell: "HM is een elegant geklede vrouw, ze droeg destijds vloeiende roze zijde in de slaapkamer."

Ook het contact tussen de Queen en premier Margaret Thatchers was niet zo afstandelijk als in de serie. De Queen kleedde zich zelfs nog even snel om, teneinde te voorkomen dat ze tijdens hun eerste ontmoeting allebei in het blauw zouden zijn. "Ik had die avond dienst en de Queen las briefings in een ontvangstkamer net voor de audiëntie zou zijn. Ze vroeg: 'Wat voor kleur draagt de premier?' Ik zei: 'Ze draagt blauw, mevrouw.' 'Oh dear,' zei de Queen. 'Ik ook, ik kan me maar beter even omkleden'." HM kwam even later terug in het rood, wat een aardig gebaar van haar was.

Wat wel klopt, is dat Margaret overdreven diepe kniksjes voor de Queen maakte. "De royals grapten daar onderling over, dat ze zo laag ging dat ze op een dag niet meer overeind zou kunnen komen," zegt Burrell. "Ze voerden geen strijd met elkaar en niemand weet precies wat ze bespraken, want die afspraken zijn besloten. Dus dat hebben de makers van The Crown zelf ingevuld."

Foto's (c) Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in