Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Amalia neemt op 8 december zitting in de Raad van State

Geen inspraak, geen stemrecht, wel luisteren en leren. Yay? Zo word je achttien jaar in de relatieve luwte gehouden, zo is er sprake van zitting in het hoogste bestuurlijke orgaan van Nederland en meteen een toespraak en een ceremoniële handeling. Ga er maar aan staan, prinses Amalia. Statig mome...

Prinses Amalia neemt op 8 december zitting in de Raad van State

Geen inspraak, geen stemrecht, wel luisteren en leren. Yay?

Zo word je achttien jaar in de relatieve luwte gehouden, zo is er sprake van zitting in het hoogste bestuurlijke orgaan van Nederland en meteen een toespraak en een ceremoniële handeling. Ga er maar aan staan, prinses Amalia.

Statig momentje

'De Prinses van Oranje wordt woensdagmiddag 8 december 2021 binnengeleid in de Raad van State door Zijne Majesteit de Koning, voorzitter van de Raad van State. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima is hierbij aanwezig,' zo meldt het Koninklijk Huis plechtig.

Haar vader kreeg in 1985 een paar maanden respijt voor hij aan moest schuiven. Laten we hopen dat de dossiers inmiddels gedigitaliseerd zijn - om jezelf nu net meerderjarig een breuk te tillen? En off-topic: zien we daar een glimpje leedvermaak van zijn moeder? 

Balzaal voor de kroonprinses

De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses ‘van rechtswege’ vanaf haar achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State.

Ze kan dan, zou het nodig zijn, meteen koningin worden. En als troonopvolger dien je wel enige kennis van staatszaken te hebben. Het is een 'rite of passage', ook prinses Beatrix (links) maakte het mee in 1956. Check even koningin Juliana in een grotere stoel, met een kloeke tas op schoot #eindbaas

Van Juliana's eerste zitting hebben we geen beelden kunnen vinden, maar zo zag de prinses er op haar 18de uit, in 1927.

Taaie kost

De Prinses van Oranje, de voorzitter en de vicepresident, mr. Thom de Graaf, houden tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak. Amalia zal er verder geen taken hebben en is ook geen lid van de Raad van State.

Amalia wordt geen lid, krijgt geen stemrecht en is ook niet inhoudelijk betrokken

In de praktijk hebben de leden van het Koninklijk Huis geen stemrecht en geen inhoudelijke betrokkenheid. Ze zal er vooral aanschuiven om onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen.  

Ook haar moeder werd zitting verleend in de Raad van State, in 2004. Máxima krijgt hier een exemplaar van de Grondwet van Tjeenk Willink.  

Boom planten

Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof.

Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk. Dat noemen we nu een vliegende start van haar leven als werkende royal.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in