De Oranjes en de coronaregels, het blijft lastig...

De verjaardag van prinses Amalia vorige week is uitgedraaid op een goed bezocht feest bij het paleis, waarbij de corona-groepsgrootte ruimschoots is overschreden, zo meldt de Telegraaf.

Na vragen van de krant heeft de koning bij premier Mark Rutte opgebiecht dat het ’bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren’. Dûh.

Article continues after the ad

Het feest werd gegeven in het park achter paleis Huis ten Bosch en werd ’op het laatste moment’ georganiseerd nadat festiviteiten die eerder gepland waren in het paleis waren geannuleerd vanwege corona.

"Amalia is vorige week 18 jaar geworden. Een belangrijk moment in haar leven," aldus de RVD. "Alle gasten is gevraagd een test af te nemen. Allen waren gevaccineerd. Ook hebben zij gepaste afstand in acht genomen." Die informatie komt van het paleis zelf; de dienst wist pas van het feest nadat De Telegraaf er navraag over had gedaan.

De koning hosselde dit dus achter de rug van zijn eigen woordvoerders om, ongetwijfeld met de gedachte dat dit een 'privékwestie' was. Later volgt een verduidelijking dat ’het uitgangspunt was dat er gepaste afstand werd gehouden.' Tuurlijk, want dat doen mensen op feestjes.  

"De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan."

De fuif had zaterdag plaats onder twee open overkappingen die tegen een huis in de paleistuin waren aan gezet, die bescherming moesten bieden tegen de regen. Qua ventilatie moet het dus in orde zijn geweest. Bronnen spreken De Telegraaf over een feest waar zo’n honderd man bij aanwezig moet zijn geweest. De RVD houdt het op 21 uitnodigingen, waar niet iedereen bij zou zijn komen opdagen.

Dat zijn getallen die nogal uit elkaar liggen, je mag toch aannemen dat het geen Project X feest was. Het aantal gasten overschrijdt hoe dan ook het advies van het kabinet om slechts vier personen per dag te ontvangen. En dat advies gold ook de afgelopen week rond de verjaardag van de prinses. Oh dear.

Hoe nu verder? In het gunstigste geval zou je kunnen zeggen dat de Oranjes net als iedereen zijn, die wel eens een pandemisch steekje laten vallen qua regels. Maar in het licht van de Griekenlandvakantie en nog wat andere onhandige momentjes, tonen ze zich toch ook hardleers, en dat net in een periode dat het draagvlak voor de regels toch al afkalft.

Het Commentariaat van Twitter is verdeeld.

Foto (c) RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in