Groene Salon, Huis ten Bosch 2019
Groene Salon, Huis ten Bosch 2019

Eerder vandaag vertelde Josine Droogendijk al over haar impressie van het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch, wij dwalen nog wat verder door het prachtige nieuwe woonpaleis van de Oranjes.  

Het is weer eens wat anders dan een olieverfje en helemaal van nu: de DNA Salon heeft aan de muur 60.000 steentjes van klei waarmee het DNA is gevormd van de koning, koningin en Amalia.

Article continues after the ad

Dit is de werkkamer van koning Willem-Alexander…

…en dit is het kantoor van koningin Máxima. Je ziet in de stijl duidelijk de hand van vriendin en interior designer Mariska Dietz.

De Chinese Zaal is fraai opgefrist.

En ook de Japanse Zaal is in oude glorie hersteld.

Kijkje in de Witte Eetzaal…

…waar een groot gezelschap kan dineren.

Over deze trap roetsen de A'tje regelmatig naar beneden.

In de Gele Balzaal kunnen daadwerkelijk wilde rondedansjes worden gedaan…

…en ook hier familieportretten assorti.  

In de vernieuwde Groene Salon heeft de oorspronkelijke kleur concurrentie gekregen van koningsblauw. Het ziet er allemaal net even wat frisser en moderner uit, maar ook huiselijk met veel familiefoto's. En in de muurschilderingen zijn allemaal persoonlijke elementen te ontdekken: zo liggen de royal labradors links huiselijk bijna op de koningsmantel met hermelijn, waar ook de elfstedenschaatsen van de koning terug te vinden zijn. Het is een buitengewoon vrolijke en vriendelijke manier om een impressie van het koningsgezin aan bezoekers te geven.   

Aan de andere kant van de kamer staat de koninklijke wieg afgebeeld.. Ook de bandoneon van Carel Kraayenhof waarmee hij op de bruiloft in 2002 Adiós Nonino speelde (De Traan!) heeft een plekje gekregen aan de muur, links naast de deur.

En rechts schittert de kronings-Taminiau van Máxima aan de muur.

Dit zijn de familiefoto's die er staan, van onder andere de dopen van de A'tjes en prins Bernhard. 

Dit is het uitzicht van Willem-Alexander en Máxima vanaf het bordes #wuifmomentje.

En ook de achtertuin mag er zijn.  

Foto's © Patrick van Katwijk / ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in