Prinsjesdag 2019
Prinsjesdag 2019

Het Oranjezonnetje scheen, de glazen koets blonk en de Troonrede was optimistisch.

Het gaat natuurlijk om Belangrijke Zaken, maar Prinsjesdag is toch ook de dag dat royalty-liefhebbers met enige opwinding genieten van alle pracht en praal van een rijtocht met alles erop en eraan, inclusief de Eredivisie van Oranje. 

Koningin Máxima droeg een 'robijnrode japon kolom japon van wollen crêpe' van Jan Taminiau met een doorkijkje dat #decolleté al snel trending maakte.

Article continues after the ad

Erbij een kleine cape en een pillbox van velours van Philip Treacy.

Het is een silhouet dat vrij nieuw voor haar is, net als loshangend haar op Prinsjesdag.

De japon bleek een aardige sleep te hebben.

En de vraag 'To beard or not to beard' was ook snel beantwoord.

Het programma van Prinsjesdag is vertrouwd: het koninklijk paar reed in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof...

...waar prinses Beatrix als vanouds vrolijk naar haar familieleden zwaaide vanachter het raam van het Kabinet van de Koning.

In de Ridderzaal las ZM de Troonrede voor. Het ging hier en daar een beetje haperend, misschien dat het laat was geworden bij tante Irene gisteravond?

Koningin Máxima zat het zedig uit en kleurde schitterende in het interieur en bij de bloemen. 

En men vond het alles bij elkaar toch reden voor een traditioneel 'leve de koning!' als grande finale. 

Ook vertrouwd was de aanwezigheid van prins Constantijn en prinses Laurentien, altijd de secondanten van Willem-Alexander en Máxima op Prinsjesdag. Laurentien droeg een sluike poederroze japon, in de trendkleur Blossom.

Voor de Oranjes werd Prinsjesdag afgesloten met een wuifmomentje op het balkon van Paleis Noordeinde. A good time was had by all, we're sure.

Als extraatje zijn vanaf vandaag ook nog postzegels met het koninklijk gezin verkrijgbaar. De foto's zijn bekend, ze werden vorig jaar gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. 

Om welke prinsjes gaat het eigenlijk?  

Vanaf september 1930 wordt de derde dinsdag van september Prinsjesdag genoemd en hilarisch genoeg weet niemand precies waarom. 'Misschien heet Prinsjesdag zo omdat koning Willem halverwege de 19e eeuw altijd te paard naar het Binnenhof kwam om de Troonrede voor te lezen,' oppert de Derde Kamer. 'Hij nam zijn broer en zijn zonen (de prinsen van Oranje-Nassau) dan mee.'

De prinsjes zijn in dit geval de kinderen die Willem II (1792-1849) met Anna Paulowna (dochter van tsaar Paul I van Rusland) kreeg.  Ze staan van links naar rechts op dit schilderij van Jan Baptist van der Hulst en het stel had weinig inspiratie bij het geven van namen. De roepnamen staan vet:

Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (1817-1890), later Willem III.

Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel (1818-1848).

Wilhelmine Marie Sophie Louise (1824-1897)

Willem Frederik Hendrik (1820-1879)

Ze hadden nog een zoontje, Willem Alexander Frederik Ernst Casimir, maar dat jongetje heeft in 1822 slechts 5 maanden geleefd. Hij overleed aan de gevolgen van een waterhoofd.

En hoe is het met de Gouden Koets? 

De Gouden Koets wordt nog steeds vlijtig gerestaureerd en zal 'vermoedelijk' vanaf 2021 weer door Den Haag rijden op Prinsjesdag, maar dat jaar is niet in steen gehouwen - het kan ook later worden. 

Foto's © ANP, RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in