De highlights van het persgesprek met de Oranjes.

Traditie na de zomerse fotosessie van het koninklijk gezin: een kort persmoment met de ouders. Een paar highlights:

Over hun eigen vakantiebestemming zweeg de koning. Koningin Máxima wenste iedereen een fijne vakantie toe: 'Ook wij kijken de hele dag op wijs op reis'.

Article continues after the ad

Koningin Máxima volgt ’gravinfluencer’ Eloise niet op sociale media. Eloise is met name zeer actief op Instagram, waar ze inmiddels 270.000 volgers heeft, maar onder hen is niet koningin Máxima.

Eloise kwam ter sprake in relatie tot het sociale mediagebruik van de koningsdochters. Vraag was of die niet net zo actief wilden zijn als hun nichtje, en of ze daartoe de vrijheid hadden. "Ze hebben veel vrijheid en kiezen ervoor het niet te doen", antwoordde de koning.

Hij zei verder trots te zijn op de manier waarop Amalia, Alexia en Ariane met sociale media omgaan. Máxima sloot niet uit dat ze op latere leeftijd actiever worden, bijvoorbeeld ten behoeve van een goed doel of bepaald onderwerp dat ze onder de aandacht willen brengen.

'Peter R. de Vries was een bijzonder mens'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spraken ook nog even over de moord op Peter R. de Vries. Het paar noemde hem "…een bijzonder mens. De aanslag en zijn dood zijn verschrikkelijk voor vele mensen”, aldus Willem-Alexander. "Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe."

Het paar ging ook nog in op de situatie in Limburg, waar ze gisteren even poolshoogte gingen nemen. "Toen werd duidelijk hoe vreselijk de nacht was geweest", zei de koning. "Je ziet beelden, maar in werkelijkheid is het zoveel meer desastreus. Mensen die net weer begonnen zijn na anderhalf jaar corona, ondernemers die weer bezig waren geld te verdienen. Hartverscheurend."

Door het overlijden van De Vries en het overlijden van De Vries en de situatie in Limburg na het noodweer had het koningspaar "gemengde gevoelens” bij de fotosessie, bekende Willem-Alexander.

Toch besloten ze de sessie door te laten gaan en de media op Paleis Huis ten Bosch voorafgaand aan de zomervakantie te ontvangen. "In goede en slechte tijden”, aldus de koning.

En daarna was het toch echt tijd om te vertrekken.

Verwachte aankomsttijd in Athene, 18:30 plaatselijke tijd en dan nog een paar uur rijden, maar rond een uur of tien zouden de Oranjes toch met een wijntje op hun terras moeten kunnen zitten. 

Foto's (c) Brunopress 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in