Oekraïne staat hoog op de royal agenda, zoveel is duidelijk.

Koningin Máxima won elf jaar geleden al eens de Machiavelliprijs voor haar 'uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten' en haar werkbezoek van vandaag past mooi in deze categorie.

(c) Rick Evers

In Rijswijk lanceerde ze, van top tot teen in stralend, deels asymmetrisch rood, in de aanmeldlocatie Haaglanden voor vluchtelingen uit Oekraïne de website Refugee Help.

Article continues after the ad

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hier in hun eigen taal relevante informatie vinden over hun verblijf in Nederland. Initiatiefnemers zijn VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus, die dit heel snel uit de grond hebben gestampt.

Op zoek naar informatie

Omdat Oekraïners vrij mogen reizen in Europa hoeven ze geen asiel aan te vragen. Alleen als ze zich hier laten registreren, is zichtbaar dat ze in Nederland zijn aangekomen.

Zodoende hebben de vluchtelingen vaak geen idee waar ze terechtkunnen voor hulp, meldde het Rode Kruis eerder al. De website moet hen op weg helpen bij het zoeken naar onderdak en zorg, maar ook naar kleding en voedsel, vervoer en werk en onderwijs.

Ook voor andere vluchtelingen  

Zo’n centraal onlinepunt voor vluchtelingen was er nog niet. Bij de lancering zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) daarover dat in de huidige aandacht voor Oekraïense vluchtelingen niet moet worden vergeten dat dagelijks ook veel mensen uit andere landen naar Nederland komen voor hulp en onderdak.

De website is momenteel in vier talen (Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch) beschikbaar, maar volgens directeur van VluchtelingenWerk Frank Candel is het de bedoeling dat dit er meer worden, zodat vluchtelingen zelf makkelijker hun weg kunnen vinden in Nederland.

Koningin Máxima en de staatssecretaris spraken na het plenaire deel met een aantal vluchtelingen en andere betrokkenen over hoe de website tot stand is gekomen en de ambities voor de toekomst. 

Het kán, vlot samenwerken

De website is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, IND, Leger des Heils, Navara, OpenEmbassy, Pharos, Rode Kruis, UAF, UNHCR en vele andere NGO’s, maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in