Alles wat je wilt zien en lezen over Koningsdag op één plek.

De Oranjes weten heel goed waar iedereen het meest naar uitkijkt op Koningsdag: de outfits. Of nou ja... dat is toch zeker het eerste gesprek van de dag. Om daar maar gelijk mee in huis te vallen, poseerden ze vanochtend voor vertrek van Den Haag naar Eindhoven alvast in hun Koningsdagbest.

Volwassener dan ooit

En zo begint de dag hier op Nouveau, met een stralend koningspaar en drie prinsessen die volwassener dan ooit ogen. Om bij het begin te beginnen: de koning strak in pak (looking good). En koningin Máxima in een groen-gele combinatie, een ontwerp van Edouard Vermeulen voor Natan.

Article continues after the ad

Diezelfde Vermeulen mocht trouwens óók de outfits van kroonprinses Amalia én prinses Ariane verzorgen. Alexia ging haar eigen weg in het Franse Maje.

Dat hebben we geweten, want de meiden sprongen misschien nog wel meer in het oog dan hun ouders. Dat is ook helemaal de bedoeling vandaag: de Oranjes lijken stevig in te zetten op het feit dat Amalia dit jaar 18 wordt en ook in het programma in Eindhoven straks is een hoofdrol weggelegd voor de drie meiden, die gaan racen, tompoucen leren maken én in een talkshow met jongeren praten over identiteit.

Daarvoor mogen ze stralen, en dat is nu al gelukt. Amalia liet haar jaloersmakende lokken tot in precisie stylen (een commentaar dat haar moeder nog wel eens krijgt, want die doet dat vaak níet) en koos voor een chic but casual outfit met groene pantalon en blauwe blouse (en hóge hakken, altijd hakken wordt vast het devies). 

Alexia schittert in een mini (best gedurfd) in crème. En Ariane doet ons in haar koningsblaure midi-jurk meer dan ooit aan haar moeder denken.

De aankomst

Het is een bijzondere Koningsdag, en dat vraagt direct al om een bijzonder begin. Koning Willem-Alexander die op zijn 54e verjaardag komt aanrijden in een oude DAF Kini (ooit uit de fabriek nabij Eindhoven gerold), kenteken AA 98. De auto die zijn ouders bij zijn geboorte cadeau kregen, in 1967.

Meer dan twintig jaar stond het DAF'je in Porto Ercole, bij de Italiaanse vakantievilla 'De Gelukkige Olifant' van de Oranjes. Het was hét vervoer tijdens de zomervakantie. Nu is hij terug in Nederland voor een bijzondere opening van Koningsdag 2021. Met Willem-Alexander in de DAF, en Máxima achter het stuur van de Lightyear One, een auto die volledig op zonne-energie rijdt en ook zijn oorsprong heeft in het Eindhovense. 

In de seventies en nu: geen spat veranderd, die auto

En dan was er dit prachtige fotomoment (je hoort Alexia denken: een JAS aan? En mijn modemomentje verpesten? No way!)

In de studio was er een quiz en allerhande fijne, awkward momentjes tussen de prinsessen, hun ouders en inbellende landgenoten. En bleek maar weer eens hoe graag de Oranjes winnen. Nipt wonnen ze de Brabant-quiz en dan zie je: het is écht familie hè...

Er werd geracet, op een hovercraft én in een F1-wagen, waar Amalia lekker fanatiek bleef. Zij heeft, zo vertelde ze, nu één rijles gehad en liet haar zusjes in haar stof achter. Ze bleef er bescheiden over, maar van de Oranjes bleek ze toch echt het best te presteren in Zandvoort.

En ook tijdens het persgesprek bleek er bovenal aandacht voor de troonopvolger, die verreweg de meeste vragen kreeg. Ze vertelde onder andere dat ze drukker is met haar eindexamen dan met de troonopvolging. Amalia: "Ik bereid me nu vooral voor op mijn eindexamen. Achttien is nog heel ver weg voor mij. Ik heb er nog niet heel veel gedachten aan gewijd. Spannend? Nee. Ik ben in december 17 geworden, dat vond ik ook niet spannend."

Tussenjaar

Over haar tussenjaar is nog wat onduidelijkheid (het zijn gekke tijden). Maar een tipje van de sluier: "Ik richt me nu vooral op de gedachte: geen school, maar ik wil wel nog leren. Een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen ik over twintig jaar niet meer kan doen. Stages lopen bij hele gave bedrijven bijvoorbeeld."

De koning sprak nog zijn waardering uit voor zijn vrouw en dochters. "Het is een unieke Koningsdag", zei hij. "Heel bijzonder maar eentje die je niet wilt herhalen. Ik hoop vele jaren hierna weer Koningsdag in het land te kunnen vieren. We missen al meer dan een jaar het contact, met mensen kunnen praten. Maar ik heb aan mijn vier vrouwen een waanzinnige steun op Koningsdag. Mijn vier steunpilaren."

Afsluiting

Het was een bijzondere editie van Koningsdag, lekker onwennig, maar wel eentje waarin we de Oranjes meer dan ooit van dichtbij hebben kunnen meemaken. En dat zonder gedoetjes met openstaande microfoons, toch knap. Met name de meiden sloegen zich er knap doorheen, een verkeerde opmerking is natuurlijk zo gemaakt. De Oranjes waren ook zichtbaar trots op hun dochters, die ontzettend in de spotlights stonden vandaag (waarover later vanmiddag meer). Drie princesses of hearts, vinden wij. Dat ze maar altijd zo fijn ongedwongen mogen blijven.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in