Hart onder riem voor slachtoffers relshoppers.

Hoe goed het videobellen ook gaat, pas als ZM weer ergens live opduikt, merk je hoeveel meer impact dat heeft.

Article continues after the ad

Koning Willem-Alexander dook vandaag op in Den Bosch om daar met eigen ogen te zien wat de relschoppers daar hebben aangericht en de getroffen ondernemers een hart onder de riem te steken.

Hij werd door Maaike Neuféglise van de zwaar getroffen Primera-zaak gevraagd hoe hij en zijn gezin naar de onlusten en plunderingen had gekeken. ZM zei de afgelopen dagen met “totaal ongeloof” naar de beelden en berichten te hebben gekeken van de coronarellen in Nederland.

In zijn antwoord greep Willem-Alexander terug op gesprekken met politieagenten en ME’ers die hij tijdens zijn voorafgaande wandeling door het Bossche centrum had gesproken. Die hadden de agressie die werd getoond in onder meer Eindhoven en Den Bosch nog niet eerder meegemaakt, ook niet bij de krakersrellen veertig jaar geleden aldus de koning.

Hij was dan ook verrast dat overal in Nederland rellen uitbraken, ook in kleine plaatsen. Dat deed Willem-Alexander denken aan oudejaarsnacht, die hij zelf had doorgebracht met de politie in Den Haag. Het was daar nog nooit zo rustig geweest, terwijl in andere, kleine steden juist veel onrust was. De koning toonde zich blij dat het de afgelopen twee avonden even rustig is gebleven, en hoopt dat dit in het weekeinde ook zo blijft.

Willem-Alexander sprak meer in het algemeen ook over de jeugd die het in deze coronatijd heel zwaar heeft. Dat merkte hij ook bij zijn eigen kinderen:  'De onzekerheid, het gemis van contact met vrienden en van uitgaan: dat zorgt voor problemen, die ook niet zo maar weer zijn opgelost.'

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in