Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima over HM's talent voor knalkleuren

'Kleurregels? Daar doet HM lekker niet aan' Na twintig jaar Máxima aan het hof is één ding absoluut duidelijk: kleurenleren en modewetten houden Nederlands grootste stijlicoon niet in hun greep. Nee, Máxima draagt gewoon wat ze zélf wil en dat levert nog weleens interessante kleurencombinaties op...

Josine van Modekoningin Máxima over HM's talent voor knalkleuren

'Kleurregels? Daar doet HM lekker niet aan'

Na twintig jaar Máxima aan het hof is één ding absoluut duidelijk: kleurenleren en modewetten houden Nederlands grootste stijlicoon niet in hun greep.

Nee, Máxima draagt gewoon wat ze zélf wil en dat levert nog weleens interessante kleurencombinaties op. Josine van ModekoninginMáxima heeft de mooiste voorbeelden voor Nouveau op een rij gezet. 

'Máxima geeft rood graag tegengas met... paars!' 

Als je kleuren zou moeten weergeven in leestekens, dan is rood absoluut een uitroepteken. Zeker als we het hebben over felrood. In onze maatschappij is de tint gekoppeld aan gevaar (stoplicht), passie, macht en ga zo maar door.

Om een tegenkleur te vinden die niet helemaal wegvalt, moet je dus wel flink gas geven. Máxima doet dat het liefst met felle paarstinten, zoals deze outfits bewijzen.

Moet het allemaal wat veiliger en meer ingetogen? Dan zijn bordeauxrood en donkerpaars ook goede opties. Wil je Máxima’s voorbeeld volgen? Let er dan wel op dat de tinten niet té  dicht bij elkaar liggen. Van een vloekend gebeuren knapt niemand op.

Felroze wordt vaak gecombineerd met zwart, maar bordeauxrood is natuurlijk een veel vriendelijker keuze...

...zoals Máxima hier bewijst.

En dat gaat ook op voor roze met cognac/bruin.

Met een oranje broekpak lijk je al snel op een voetbalsupporter, maar Máxima weet hoe ze die associatie heel eenvoudig kan voorkomen: met een smaragdgroene blouse.

Over groen gesproken…. Máxima draait haar hand ook niet om voor de combinatie groen en koningsblauw.

Waar de meeste dames zwart en wit hebben omarmd als onopvallende tegenkleuren, kiest Máxima het liefst voor zand en zachtroze. Slim, want deze tinten staan bijna overal bij en leveren een zachter totaalplaatje op.

Ook hier een geslaagde combinatie van geel en zachtroze.

Goud kan een beetje tricky en tacky zijn, maar dat houdt Máxima niet tegen. Hier combineert zij een zachtgroene mantel met gouden accenten en accessoires.

Recentelijk struikelen we over de lichtblauwe kledingstukken, dus we kunnen wel concluderen dat dit een echte trendkleur is.

Als het aan Máxima ligt, blijft dat nog even zo. Lichtblauw laat zich namelijk prima combineren én levert doorgaans een frisse look op.

Geel, groen, bordeaux: ik zou deze combinatie nooit maken, maar Máxima wél. Vol overgave zelfs.

Voor haar eerste staatsbanket zocht Máxima in het najaar van 2001 een grijs/groene top uit. In haar kast hing al een paarse avondrok en zo kon ze in het oud én nieuw aan tafel verschijnen. Blijkbaar beviel de verrassende kleurencombinatie goed, want tot op de dag vandaag doet de set dienst.

Een heel andere uitvoering van groen en paars kregen we in 2016 te zien in Eindhoven. Leuk detail: Máxima kocht de set in 2002 en heeft er ook een rode top bij gekocht. Hopelijk krijgen we die ook nog een keer te zien.

Bruin laat zich vrij gemakkelijk combineren, maar camel en smaragd zie je slechts zelden samen. Máxima laat zien dat het prima kan.

Een witte mantel met bordeauxrode bladeren kun je prima afwerken met bordeauxrode accenten. Wil je als ontwerper kans maken bij Máxima? Kies dan voor een wat spannendere combi, bijvoorbeeld bordeaux en oranje.

Last but not least is daar ook nog donkerbruin. Natuurlijk laat de herfstkleur bij uitstek zich prima combineren met geel, oranje en rood, maar Máxima heeft ook nog wel wat andere opties laten zien. Bruin en donkerblauw bijvoorbeeld...

...en bruin en grijs.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in