Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe krikken WA en Máxima de populariteit van het koningshuis weer op?

We hebben wel wat suggesties, gratis en voor niets! Voor koning Willem-Alexander kan het niet fijn zijn geweest om recentelijk tot twee keer toe te zijn uitgejouwd. Hij kan best tegen een stootje, maar laten we niet vergeten dat hij zich niet kan verdedigen. Kop van Jut   De eerste keer was tijde...

Hoe krikken WA en Máxima de populariteit van het koningshuis weer op?

We hebben wel wat suggesties, gratis en voor niets!

Voor koning Willem-Alexander kan het niet fijn zijn geweest om recentelijk tot twee keer toe te zijn uitgejouwd. Hij kan best tegen een stootje, maar laten we niet vergeten dat hij zich niet kan verdedigen.

Kop van Jut  

De eerste keer was tijdens Prinsjesdag, toen waren de protesten meer tegen het beleid van de regering dan hem persoonlijk gericht.

Dat was een moment dat ZM als Kop van Jut diende voor mensen die het niet eens zijn met wat premier Rutte & Co hebben besloten. In een constitutionele monarchie heeft het staatshoofd geen macht, dus is het zinloos hem het beleid te verwijten. Dan kun je beter gaan jouwen bij de Tweede Kamer.

Omgekeerde vlaggen

De tweede keer dat het hem overkwam was bij een doornormaal werkbezoek. ZM opende het nieuwe hoofdgebouw van het RadboudMC en werd opgewacht door een klein groepje mensen met omgekeerde vlaggen die 'schaam je rot' naar hem riepen.

Waarvoor precies was niet helemaal duidelijk. WA gaat moeilijke gesprekken in het land over het algemeen niet uit de weg, als je in gesprek wilt blijven is ergens met een omgekeerde vlag gaan staan misschien niet de productiefste manier om een punt te maken.

Steun voor koningshuis daalt

Dat gezegd hebbende: de steun voor het koningshuis is afgelopen half jaar teruggelopen, zo blijkt uit peilingen van Ipsos deze week. Van de ondervraagden zegt 51 procent voor de monarchie te zijn, dat was bij de laatste peiling voor Koningsdag nog 58 procent.

Voor erfopvolging, het principe dat het oudste kind van de koning(in) automatisch troonopvolger wordt, is 47 procent steun.

Met het optreden van Willem-Alexander op Prinsjesdag en het overlijden van de Britse koningin was er veel aandacht voor de monarchie de afgelopen tijd. Desondanks zakt de populariteit van het koningshuis verder. Inmiddels zegt nog maar iets meer dan de helft van de Nederlanders voor de monarchie te zijn. Een kwart (26 procent) ziet liever dat we een republiek worden.

Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat vooral 55-plussers voor het behoud van de monarchie zijn. Van de ouderen zegt 62,3 procent vóór het koningshuis te zijn, onder 18- tot 54-jarigen is dat maar 43 procent. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de mannen (55 procent) de monarchie steunt, terwijl dat onder vrouwen 47 procent is.

Republiek

De peiling van Ipsos werd uitgevoerd in opdracht van Republiek. De pro-republiek vereniging hoopt met het onderzoek ‘een eerlijk beeld te krijgen van de aanhang van de monarchie in Nederland.’ Voorzitter Floris Müller noemt de cijfers uit het onderzoek ‘opvallend maar tegelijkertijd geen verrassing.’ “De steun voor de monarchie neemt al jaren af. Vooral sinds de coronacrisis is de trend naar beneden”, aldus Müller.

Als belangrijke reden voor de recente daling in de peilingen noemen de republikeinen de verhoging van de uitkering aan de koning. Net voor Prinsjesdag werd bekend dat Willem Alexander en zijn gezin er jaarlijks 440.000 euro bij krijgt aan salaris en om gestegen materiële en personele kosten op te vangen.

De vergoeding van de koning is gekoppeld aan het inkomen van topambtenaren. Die krijgen er als inflatiecorrectie vanaf 2023 minimaal 2,5 procent plus 75 euro bij. Müller: “Het valt niet uit te leggen dat een multimiljonair met een gigantisch inkomen van de staat het beetje extra voor zijn schoonmakers en bedienden niet uit eigen zak kan betalen.”

5 tips voor WA (en Amalia)

Maak een gebaar

Hoe dol we ook zijn op de Oranjes en de franjes van de monarchie: Müller heeft een punt. De Oranjes zijn zeer welgesteld, geef die 440.000 euro salarisverhoging terug of schenk het aan de voedselbanken of de stichting Armoedefonds. Iets met noblesse oblige. Komt de eigen begroting daarmee echt in de knel (en dat valt te betwijfelen), bezuinig een beetje of verkoop dan grond voor woningbouw of bos.

Kortom, geef een signaal af dat je begrijpt hoeveel mensen momenteel gierende stress over geld hebben en dat je niet het onderste uit de kan wilt hebben, ook al heb je er recht op. De een zal altijd meer te besteden hebben dan de ander, maar dat wil nog niet zeggen dat je het erin moet wrijven. Denk ook even aan de goodwill die het opleverde om het Oude Loo te openen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Hoeveel vrije dagen heeft een royal nodig?

Even over de ellenlange vakanties: stop daarmee. De gemiddelde Nederlander heeft zo'n 25 vakantiedagen per jaar.

Uitgaand van weken met vijf werkdagen komen de Oranjes gemiddeld op 5 (Lech), 30 (Griekenland) en 10 (kerst) op 45 en dat is dan nog zonder de vrije dagen waar we geen weet van hebben. Het mag wel wat minder.

De ultieme tip van de Queen

'I have to be seen to be believed' is misschien wel de meest kernachtige samenvatting van de moderne monarchie. Wees veel, veel zichtbaarder. Wat er aan werkbezoeken wordt afgelegd is prima, maar ga meer het land in. Ga onaangekondigd langs bij boeren, vissers en ondernemers, woon lessen bij op ROC's en MBO's, loop een ochtend mee met iemand in de thuiszorg.

Willem-Alexander in 2018 op bezoek bij een biologisch dynamisch melkveebedrijf 

En laat zo'n bezoek niet zo voorbereiden en regisseren dat het helemaal doodslaat, maar ga op zoek naar wat er echt leeft: mensen willen gehoord worden. Het mag een manifest opleveren over hoe Nederlanders het land in 2050 zouden willen zien. Minimale beveiliging mee, entourage thuislaten, achteraf even een verslagje op de socials plaatsen – zo moeilijk is het niet.

Maak het wat persoonlijker