De Oranjes vliegen maandag naar Groot-Brittannië voor een grote eer voor onze koning: hij krijgt van koningin Elizabeth de Orde van de Kousenband uitgereikt. Net als zijn moeder, oma en overgrootoma.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen maandag naar Windsor Palace, waar onze koning wordt geïnstalleerd in de 'most noble Order of the Garter'. Maar wat betekent dat nou eigenlijk precies?

De koning wordt maandag 'Supernumerary Knight of the Garter' - of zoals wij dat zeggen: hij wordt door koningin Elizabeth benoemd tot ridder in de Orde van de Kouseband. Het is de Britse ridderorde, en het gaat om een eretitel. Zo'n ceremonie houdt de queen elk jaar, maar dit jaar zit onze eigen koning er dus tussen. Net als koning Felipe van Spanje trouwens. 

Article continues after the ad

Bij St. George's Chapel gaat het gebeuren

Daarvoor reist hij samen met Máxima af naar Windsor, waar Harry en Meghan in het huwelijk traden en tegenwoordig ook wonen. In St. George's Chapel op de gronden van Windsor Palace vinden daarom grootse festiviteiten plaats, met veel pracht en praal.

De Orde van de Kouseband werd in 1338 door Koning Edward III opgericht en daarmee de oudste en hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth staat aan het hoofd van de orde. Naast leden van de Britse Koninklijke Familie telt de orde vierentwintig ridders en dames, die door Koningin Elizabeth zijn benoemd vanwege hun bijzondere verdienste voor het algemeen belang.

Daarnaast maken sommige buitenlandse staatshoofden deel uit van de orde: de Supernumerary Knights and Ladies. Ook prinses Beatrix is sinds 1989 lid van deze orde. Koningin Juliana en koningin Wilhelmina kregen de eer ook ooit. In totaal is Willem-Alexander de elfde Oranje die de Orde krijgt: sinds prins Maurits (1612) heeft elke stadhouder de onderscheiding gekregen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in