Downtime: Een mooi verzorgd kookboek van de Deense Nadine Levy Redzepi, vrouw van Noma-kok René Redzepi. In de nieuwste Nouveau vind je twee van haar heerlijke recepten voor met demi-glacé bedekte knolselderij in karnemelksaus en aardappelbakjes met zalmkuit. Hier het recept voor een oogstrelend mooi dessert:

In suiker ingelegde eidooier in een meringuewolk

Ingrediënten voor 4 personen:

More content below the advertising
  • 4 grote eieren
  • 250 g suiker
  • 250 ml slagroom (liefst 36-40% vet)
  • 24 gevriesdroogde frambozen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C.
  2. Bedek een grote bakplaat met opstaande rand met bakpapier.
  3. Maak de knapperige meringue: splits twee van de eieren. Doe de eiwitten in een middelgrote, vetvrije kom en de dooiers in een andere kom. Zet de dooiers afgedekt in de koelkast. Er mag geen druppel eidooier bij de eiwitten komen, anders worden ze niet stijf. Schep indien nodig resten dooier uit de kom met een stuk eierschaal.
  4. Doe ongeveer 2,5 cm heet water in een grote kom. Zet de kom met eiwitten in het water en roer de eiwitten 30 tot 60 seconden tot ze niet meer koud zijn (controleer dat met je vinger).
  5. Klop de eiwitten op hoge snelheid schuimig met een handmixer. Klop er geleidelijk 100 gram van de suiker door en klop de meringue tot zachte glanzende pieken; ze moet aan de kom plakken. Klop de meringue niet te lang. Gooi haar weg als ze korrelig wordt of schift en begin dan opnieuw.
  6. Verdeel de meringue met een lepel in een 5 mm dikke laag over de bakplaat. Je verkruimelt haar nog, dus de laag hoeft niet gelijkmatig of glad te zijn. Bak de meringue in 1½ tot 2 uur knapperig.
  7. Draai de oven uit, steek een houten lepel tussen de ovendeur en laat de meringue volledig afkoelen op de bakplaat. De meringue is nog zacht als je de oven uitdoet, maar wordt tijdens het afkoelen knapperig.
  8. Breng ca. 2 uur voor het serveren 1 liter water en 50 gram van de suiker op hoog vuur aan de kook in een middelgrote pan; roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en doe het mengsel in een hittebestendige, vetvrije kom.
  9. Splits de resterende 2 eieren en doe de eiwitten in een schone, middelgrote kom. Voeg voorzichtig de dooiers en de 2 dooiers uit de koelkast toe aan de suikerstroop. Laat ze 1½ tot 2 uur op kamertemperatuur in de suikerstroop staan.
  10. Klop de resterende eiwitten met een garde of handmixer op hoge snelheid tot zachte pieken. Voeg geleidelijk 100 gram van de suiker toe en klop de meringue tot zachte glanzende pieken; hij moet aan de kom plakken. Zorg opnieuw dat je de eiwitten niet te lang klopt.
  11. Verkruimel de gebakken meringue en verdeel die over vier kommen. Schep een hoopje zachte meringue in elke kom.
  12. Maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in elke portie. Maak een kommetje van je hand en schep een voor een de dooiers uit de kom. Laat de suikerstroop in de kom lopen en leg de dooiers in de kuiltjes.
  13. Verdeel de slagroom over de kommen en giet hem rond de zachte meringue - en niet erover. Maal de gedroogde frambozen tussen je vingers tot poeder en strooi dat over de dooiers. Serveer het gerecht direct.

Downtime

Meer van Nadine Levy Redzepi’s recepten? Haar boek Downtime is nu te koop. De insteek: wat kook je thuis voor een topkok? Nadine is erin geslaagd om recepten te kiezen die de thuiskoker uitdagen zonder te vervallen in ontmoedigende haute-cuisine.

Haar heerlijke recepten voor met demi-glacé bedekte knolselderij in karnemelksaus en aardappelbakjes met zalmkuit vind je in de nieuwste Nouveau. Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het lijkt nog de dág van gisteren dat we voor het eerst kennismaakten met Katja Schuurman in haar rol van Jessica in Goede Tijden Slechte Tijden. Houd je vast, dat was 1994. Katja was toen 19! Vandaag blaast deze prachtige powervrouw 44 kaarsjes uit. We vroegen haar naar 

Welke reis is je zelf het meest bijgebleven en waarom?

More content below the advertising

Curaçao, omdat mijn moeder daar vandaan komt en we vroeger eens in de paar jaar mijn opa en oma daar opzochten. Andere jaren gingen we naar Frankrijk of Spanje, dus op Curaçao ging er een nieuwe wereld voor me open. Die van bbq-en op het strand, met een jeep crossen langs reuzecactussen en de wilde zee bij Boca Tabla, en uren luieren op de porch.

Op welke plek, voel je je het meest gelukkig?

In de natuur. Het liefst zonnig en ruig. De zee maakt me het meest gelukkig. Een van mijn lievelingslanden is dan ook Costa Rica; brede woeste stranden direct grenzend aan een prachtig regenwoud en dan te paard!

Jij en Freek hebben ook veel mooie reizen en herinneringen samen, stel je zou een print ontwerpen die een herinnering van één van jullie reizen omschrijft, hoe ziet dit eruit en kun je er iets over vertellen?

Als ik de herinneringen van Freek en mij in een print zou vertalen, zou deze stoer zijn met een gevoel van rust. Freek en ik nemen prachtige herinneringen mee van onze reizen – deze zijn avontuurlijk in combinatie met een gevoel van rust en vrijheid.

Dit zou ik ook in de blouse vertalen. Met hem voelt het echt alsof we samen de wereld aan kunnen.

Of een print met lekker eten erop, wie wil dat nou niet!

Wat is het beste kledingadvies wat je van je moeder hebt ontvangen en geef je Sammie ook wellicht mee?

Laat je niet teveel leiden door mode, maar draag wat bij je past en waarin je je fijn en dus sterk en gelukkig voelt.

Katja presenteert vandaag, op haar verjaardag haar eerste kledinglijn: POM by Katja.

Dus dubbel gefeliciteerd!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Een strakke buik betekent niet automatisch dat je goed in je vel zit. Maar het helpt wel. Wij dachten dat we goed bezig waren, maar met deze fitness- en dieetmythes rekenen wij maar al te graag af.

Wil je een strakke buik: Trainen en diëten

Fitness-expert James Stirling zegt dat er geen ‘geheim’ is voor een sixpack, trainen en gezond eten zijn het devies. Zo doe je dat:

More content below the advertising
  • Krachttraining om spieren te kweken die vet verbranden.
  • Je core trainen om je buik en rugspieren te versterken
  • Meer dagelijkse beweging in je dag stoppen (neem de tram, boodschappen met de fiets etc)
  • Zorg ervoor dat je een calorie-arm dieet volgt, zodat je die sixpack ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Als je alleen maar lijnt, word je alleen maar een dunnere versie van jezelf. Als je meer spieren wilt kweken, zal je daar toch echt voor moeten trainen.

Mythe 1: Je moet naar de sportschool

Volgens James kan je prima thuis aan je core werken. Je hebt er in principe geen apparatuur voor nodig, behalve een goed yoga-matje. Sit-ups en crunches kun je gewoon thuis doen. Je kunt dat zwaarder maken door een gewicht op je borst vast te houden terwijl je ze doet.

En op YouTube zijn enorm veel video’s te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je op een veilige manier de oefeningen doet.

Mythe 2: Je mag geen koolhydraten meer eten

Als je veel traint, zijn koolhydraten belangrijk voor je spieropbouw. Je kan met een gevarieerd eetpatroon net zo veel resultaat boeken als met een koolhydraat-arm dieet.

Als je te weinig koolhydraten eet, voel je je slap, volgens de fitness-expert, en daardoor wordt het een stuk moeilijker om je dieet en trainingsschema vol te houden.

Mythe 3: Je mag geen suiker en alcohol

Het sociale aspect van uit eten gaan, het plezier wat je daaraan beleeft en jezelf af en toe belonen met iets wat je heel erg lekker vindt, ook al zit er suiker in, vindt Steve geen ramp.

Volgens hem ben je eerder geneigd om je trainingsschema en dieet op te geven als je jezelf alles wat je lekker vindt ontzegt, dan wanneer je jezelf af en toe iets gunt. Maar als gewicht verliezen een doel op zich is, zal je dit wel goed in de gaten moeten houden.

Als je doordeweeks gezond en gebalanceerd eet en op zaterdag een keertje lekker los gaat, is dat echt geen probleem. “Dat hoort bij het leven.”

Mythe 4: Cardio is een must als je abs wilt

Je hoeft heus geen uren op de loopband of fiets om je buikspieren te trainen. Het kán wel helpen bij vetverlies, maar overdrijf het niet. Het risico als je net begint, is dat je heel veel gaat cadiotrainen en weinig calorieën eet. Dan ben je binnen no time opgebrand.

Mythe 5: Je moet streven naar een laag vetpercentage

Onzin, zegt Steve. Je kan niet continu vet blijven verliezen. Gezond en gebalanceerd eten is belangrijk. Vet hoort daar ook bij, ook als je strak in je vel wil zitten.

Te weinig vet kan zelfs invloed hebben op je menstruatie. En je vetverdeling is voor iedereen anders. Het is echt belangrijk om te kijken wat bij jou en jouw lichaamsbouw past

Wat help wel? Een vetarm dieet

Zoals eerder gezegd, als je geen vet kwijt raakt, ga je die getrainde spieren nooit zien. Je hoeft daarvoor heus niet superstreng te diëten, maar let wel op wat je eet.

Het belangrijkste is dat je meer calorieën verbrandt dan dat je eet én dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Er zijn verschillende apps, bijvoorbeeld die van het voedingscentrum, waar je dat op bij kan houden.

Beeld: unsplash. Bron: cosmopolitan.uk

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in