Heerlijk hoor, die zwoele zomeravonden. Alleen liggen wij vaak nog een uur te draaien voordat we in slaap vallen. Zo houd je het een beetje koel onder de lakens:

Vijf tips voor een goede goede nachtrust op warme dagen:

More content below the advertising

1: Koud douchen: beter van niet

Hoe verleidelijk het ook is om een koude douche te nemen, toch raden we het niet aan. Je bloedvaten vernauwen dan en daardoor raak je je warmte juist moeilijker kwijt.

Lauwwarm douchen is om die reden juist wel een goed idee volgens neuroloog Arthur Kurvers. Je bloedvaten gaan openstaan en je verliest gemakkelijker lichaamswarmte. Hier heb je langer profijt van. Volgens onderzoek is de kans dat je ’s nachts wakker wordt van de hitte dan kleiner.

2. Ben je een piekeraar? Leid jezelf af

Vraag je je 's avonds al af of het je lukt straks in slaap te vallen door de warmte? Dan is de kans groot dat het je niet lukt. Zorg ervoor dat je helemaal ontspannen bent voordat je wil gaan slapen.

Kijk een halfuur voordat je naar bed gaat niet meer op je telefoon- of tabletscherm. Lees een goed boek en zet een rustgevend muziekje op.

Wat ook kan helpen: Geluid van een regenbui. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je even niet denkt aan warme temperaturen, maar juist aan verkoeling.

3. Maak je eigen airco

Heb je wel een ventilator, maar heb je daar ook maar weinig aan, omdat 'ie alleen maar warme lucht verplaatst? Vries een paar plastic flesjes water in. Zet deze een halfuurtje voordat je gaat slapen voor de ventilator in je slaapkamer en er hangt heerlijk koele lucht als je je kussen opzoekt.

Zorg er wel voor dat je een klein slokje water uit de fles laat lopen voordat je 'm invriest, anders kan het barsten in de vriezen.

4. Goed beddengoed

Met een goed ventilerend matras en beddengoed voorkom je dat je ’s nachts of ’s ochtends badend in het zweet wakker wordt. Door te kiezen voor katoenen beddengoed zit je altijd goed. Dit 'ademt' en neemt gemakkelijk (transpiratie)vocht op.

Ook een goed ventilerend matras neemt gemakkelijk vocht op en blijft – ook na het opnemen van vocht – comfortabel. Zo geniet jij ook tijdens een zomernacht van fris ligcomfort.

5. In een avontuurlijke bui? Slaap buiten

Probeer eens een nachtje buiten te slapen. In tegenstelling tot overdag, is het ’s nachts buiten koeler dan binnen. Leg je matras eens op je balkon of in je tuin en breng een nacht door onder de sterren. Bij voorkeur wel met een klamboe natuurlijk, anders word je lek geprikt. Maar het kan enorm sfeervol en romantisch zijn.

Slaap lekker!

Bron: Swiss Sense

Één van Máxima's favoriete designers heeft zelf ook een lijstje favoriete vrouwen. In Nouveau vertelde hij honderduit over zijn moeder, oma en Madonna, maar er kwam nog iemand uit de hoge hoed: actrice Bianca Krijgsman, die op zondagavond weer te zien in haar glansrol van Nancy in De Luizenmoeder.

Claes: ‘Al heel vroeg ben ik verliefd geworden op het cabaret-duo Plien en Bianca. Ik keek altijd naar hun tv-shows en als ze optraden in de Kleine Komedie was ik de eerste die kaartjes kocht. Vrouwen die ik heel hoog had zitten. Pas later ontdekte ik dat Bianca ook in serieuze films speelt.

More content below the advertising

"Claes, ik heb een jurk nodig"

In 2014 nam ze out of the blue contact met mij op. “Hoi Claes, ik ben genomineerd voor een Emmy en ik heb een jurk nodig voor het festival. Ik vind je werk zo mooi, kunnen we praten?” Wat een eer, dat iemand die ik zo bewonder, mijn werk kent en het mooi vindt.

Dus ik zei: “Natuurlijk, kom maar langs.” 

Kers op de taart

Ik vind haar supergetalenteerd, heel grappig en – zoals bleek – ook nog eens heel aardig. Een couturestuk maken voor een écht mens, is sowieso iets anders dan voor modellen op de catwalk.

Bij de uitreiking van de Emmy was ik op zakenreis in Hongkong. Ik kreeg een app van haar: ”Claes, ik heb gewonnen!” Voor mij de kers op de taart, een heel dierbaar hoogtepunt in m’n carrière, omdat ik zo veel respect heb voor haar.’

Vanavond zie je Bianca Krijgsman weer in een héél andere outfit als Nancy in De Luizenmoeder.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Chantal Janzen wordt vandaag 40, dat vinden wij van Nouveau die stijlvolle 40+ vrouwen omarmen natuurlijk alleen maar topnieuws. Vriend Leco van Zadelhoff feliciteerde haar vanochtend al op ludieke wijze:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lieve @chantaljanzen.official .... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!! #loveyoutothemoonandback

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

Nou, zo ziet deze stralende veertiger er voorlopig nog niet uit. Gefeliciteerd Chantal!

More content below the advertising

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in