Als ze nog geleefd zou hebben, zou Elizabeth Taylor vandaag 87 jaar zijn geworden. We kennen haar als stijlicoon en haar liefdesleven werd breed uitgemeten in de pers.

Legio minnaars passeerden de revue (ze trouwde maar liefst 8 keer), maar geen liefde was zo groot als die van haar en Richard Burton...

Article continues after the ad

Het is echte liefde, maar de stormachtige relatie van de Hollywood-sterren heeft meer weg van een wederzijdse verslaving.

Hun relatie is nog pril als Richard Burton (1925) Elizabeth Taylor (1932) voor het eerst meeneemt naar haar favoriete juwelier in Rome, om een cadeau voor haar uit te zoeken. “Ik liet Elizabeth kennismaken met bier, zij introduceerde me bij Bvlgari.”

Het wordt een spectaculair collier met smaragden en diamanten, met een hanger die ook als broche kan dienen. Ze zal de broche dragen op hun trouwdag.

Richard & Elizabeth: de ontmoeting

De twee acteurs hebben elkaar al eerder ontmoet, voor het eerst op een Hollywoodfeest in 1952, maar pas als ze allebei werken aan de megaproductie Cleopatra, in de beroemde filmstudio’s Cinecittà in Rome, leren ze elkaar echt kennen.

Richard heeft zich dan al eens over Elizabeth uitgelaten: “Al dat gedoe over het feit dat ze de mooiste vrouw ter wereld is, is pure onzin. Ze is een mooie meid, daar niet van, en ze heeft prachtige ogen. Maar ze heeft een onderkin, een veel te grote boezem en te korte benen.”

Elizabeth denkt ook niet zo positief over Richard. Ze kent zijn reputatie als vrouwenverslinder en is vastbesloten niet zijn volgende verovering te zijn. Tegelijkertijd is ze wel onder de indruk van zijn acteer-talent. Ze ziet hem niet als filmster, maar als een ‘echte acteur’.

Richard verschijnt met een enorme kater bij hun eerste scène

Hoewel ze elkaar tijdens het draaien van de film al vaker zijn tegengekomen, hebben ze op 22 januari 1962 voor het eerst samen een scène. De dag begint niet geweldig: Richard verschijnt met zo’n enorme kater dat hij nauwelijks kan lopen.

Elizabeth: “Hij trilde van top tot teen en zijn hele gezicht zat onder de rode vlekken van de drank.” Het lukt Richard niet eens een kopje koffie naar zijn mond te brengen en Elizabeth moet hem helpen zijn hand stil te houden.

Normaal gesproken zou de actrice geschokt zijn door zulk onprofessioneel gedrag, maar ze vindt hem dan al zó aantrekkelijk, dat ze hem alles vergeeft. Bovendien maakt het hem juist interessant: een man die overduidelijk sterk is, maar toch ook kwetsbaar: “Dat vond ik zó aandoenlijk aan hem.”

Geruchten over affaire

Als Richard wat is opgelapt, draaien ze een scène waarin ze elkaar in de rollen van Cleopatra en Marcus Antonius moeten omhelzen en kussen. Ze gaan zó in elkaar op, dat de kus tijdens elke volgende take langer duurt.

“Zouden jullie het heel erg vinden als ik ‘cut’ zeg?”, vraagt de regisseur als de scène erop staat. En: “Interesseert het jullie als ik zeg dat het lunchtijd is?”

Het duurt niet lang voor de eerste geruchten over een affaire tussen supersterren Taylor en Burton opduiken in de pers, en al snel strijken meer dan duizend verslaggevers neer in Rome, op zoek naar hét verhaal.

Voor Elizabeth en Richard betekent het begin van hun affaire ook het begin van een leven dat zich, meer nog dan daarvoor, afspeelt voor de camera’s van de pers, die hen overal volgt.

Hollywood-royalty

Twee jaar na hun ontmoeting bij Cleopatra, en nadat ze allebei zijn gescheiden, trouwen ze. Het is Richards tweede huwelijk en Elizabeths vijfde.

Het publiek krijgt niet genoeg van de turbulente relatie van het echtpaar en hun extravagante levensstijl. De jachten, de juwelen, hun exotische vakanties, de luxe hotels, hun vele huizen, hun feestjes met de Rothschilds, prinses Grace van Monaco en de hertog en hertogin van Windsor: ze worden gezien als Hollywood-royalty.

Decadente lifestyle

Ze verdienen handenvol geld (alleen al zo’n 200 miljoen dollar in 1967!) en geven dat net zo gemakkelijk uit. Ze kopen een privévliegtuig, schilderijen van grote meesters (Picasso, Van Gogh) en ze rijden allebei in een Rolls-Royce (hij een zilverkleurige, zij een groene).

Ondanks hun indrukwekkende huizenbezit verblijven de Burtons vooral in hotels, waar ze geregeld hele etages afhuren voor alle kinderen en medewerkers die meereizen. Roomservice laten ze vaak leveren uit een ander land: zo wordt in Rome chili ingevlogen vanuit een restaurant in Beverly Hills.

Richard geeft bovendien graag geld uit aan spectaculaire, kostbare juwelen voor Elizabeth. Hij overtreft zichzelf met een diamant van 69.42 karaat, die de geschiedenis in gaat als de Taylor-Burton-diamant. Hij kocht de diamant in 1969 voor 1 miljoen dollar.

Elizabeth: “In het begin droeg ik de diamant als ring, maar zelfs voor mij was hij eigenlijk te groot, dus ontwierp Cartier er een collier voor.”

Carrière lijkt het relatieverloop te volgen

Ze spelen samen in elf films, die het verloop van hun huwelijk lijken te volgen.

Zo gaan hun drie eerste films over gepassioneerde liefdesrelaties. De twee daaropvolgende films weerspiegelen hun groeiende reputatie als ‘de vechtende Burtons’: Who’s Afraid of Virginia Woolf? en The Taming of the Shrew.

En vechten doen ze inderdaad, zowel in die films als privé. En ze genieten er allebei van. Elizabeth: “Richard verliest zijn zelfbeheersing met zó veel plezier. Het is prachtig om te zien. Onze ruzies zijn geweldige schreeuwwedstrijden.”

Maar die ruzies, in combinatie met zijn alcoholmisbruik en haar slechte gezondheid, leiden uiteindelijk wel degelijk tot het einde van hun relatie. En ook dat komt terug in een film, de laatste die ze samen maken: Divorce His, Divorce Hers, over het uiteenvallen van een huwelijk.

Ze scheiden en trouwen opnieuw

Op 4 juli 1973 geeft Elizabeth een verklaring aan de pers. “Ik ben ervan overtuigd dat het een goed en constructief idee is als Richard en ik een tijdje uit elkaar gaan. Ik geloof met heel mijn hart dat zo’n scheiding ons weer zal brengen waar we horen te zijn – bij elkaar.”

Maar op 26 juni 1974 wordt de scheiding uitgesproken. Als ze elkaar een jaar later ontmoeten om over zaken te praten, stort Elizabeth zich in tranen in de armen van Richard.

Op 10 oktober van datzelfde jaar trouwen ze voor de tweede keer, maar nog geen negen maanden later gaan ze opnieuw uit elkaar.

Zijn laatste brief bewaart ze tot haar dood

Ze trouwen allebei snel met iemand anders, maar ze houden contact, per telefoon en per brief. Ze werken zelfs nog een keer samen, in het toneelstuk Private Lives.

Na afloop van de tournee ontmoeten ze elkaar nog slechts een enkele keer, maar ze bellen elkaar nog vaak, ze zijn nog steeds elkaars beste vrienden. Zijn laatste brief schrijft Richard (hij sterft in 1984 aan een herseninfarct, 58 jaar oud) dan ook aan Elizabeth.

Die brief ligt op haar te wachten als ze vanuit Londen – waar ze de herdenkingsdienst voor Richard heeft bijgewoond – terugkeert in Bel Air. Ze zal de brief de rest van haar leven (zij overlijdt in 2011) in haar nachtkastje bewaren...

Beeld: ANP Kippa, AFP  en Epa

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in