Even een frisse neus halen na alle kerstdiners en Oudjaarsavond, want er is geen betere manier om het jaar te beginnen dan in de natuur. In je eentje, met je partner of met een paar vriendinnen.

Onze collega’s van NU.nl vroegen wandelexpert John Jansen van Galen naar zijn beste tips voor een fijne beschutte winterwandeling. Dit zijn ze.

1. Utrecht - Trage tocht: 16 km

Veel mensen weten niet dat er vlak buiten de Randstad zulke uitgestrekte wouden zijn. Je begint bij Paleis Soestdijk en loopt via Boswachterij De Vuursche naar landgoed Groeneveld.

Onderweg zijn er veel gelegenheden om even te rusten en een versnapering te nemen. Ook niet onbelangrijk.

Sneeuwtip: Ligt er sneeuw, drink dan een lekkere kop warme thee bij het besneeuwde kasteel Groeneveld. Sprookjesachtig!

Meer info

2. West-Brabant - Koepelroute: 11 km

Een pittige wandeling, zeker als het gesneeuwd heeft. Ruig is het goede woord. De naam is afgeleid van de koepeltjes die je langs de weg liggen. Die zijn de perfecte beschutting als je reeën wilt zien.

De twee herbergen langs het pad lijken verlaten, maar zijn dat zeker niet. Dit is de plek voor een goede borrel of een broodje.

Meer info

3. Gelderland - N70 wandelroute: 16 km

Heerlijk stijgen en dalen in het glooiende landschap van de Ooijpolders, Rijndal en Reichswald.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ton Schrederhof Fotografie (@tonschrederhoffotografie) op

Volgens Jansen van Galen is de wandeling juist nú mooi, omdat er geen blad aan de bomen zit. Daardoor heb je prachtige vergezichten.

Meer info

4. Drenthe - Anloërdiepje: 7km of 15 km

Voor een romantische winterwandeling, tipt Jansen van Galen het Drentsche Aa. Je volt de Aa, in dit gebied het Anloërdiepje genoemd.

Het riviertje heeft verrassende wendingen en kronkelingen en loopt tot in Taarlo, het kleinste dorpje van Drenthe.

Ga voor een rondwandeling vanaf Anloo voor een korte versie en loop door naar Taarlo als je wat langer wil wandelen. De herberg aldaar biedt beschutting en een welkome versnapering.

Meer info

5. Overijssel - De Sprengenberg: 6 km of 12 km

Door het torentje van het oude jachtslot Palthe, lijkt het landschap wel Russisch.

Er is veel heide en bos en op een heldere dag, kun je een heel eind Duitsland in kijken. Onderweg passeer je diverse dorpjes waar het goed rusten is.

Meer info

Tip: De meeste wandelingen kun je naar wens natuurlijk ook inkorten door onderweg op de bus te stappen.

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Topchef Sergio Herman zoekt het culinaire avontuur met restaurants als The Jane, Frites Atelier, Pure C en de AIRrepublic. In zijn nieuwste boek Sergio's Smaakmakers brengt hij een ode aan zijn favoriete ingrediënten. In Nouveau deze maand 3 recepten cadeau!

De smaakkunstenaar houdt wel van wat botsende smaken. Want zwarte olijven en bosbessen, zou jij die ooit samen eten met wat witte chocolade, vanille-ijs en een crumble van pistachenoten? Nou, als het eruit ziet zoals hierboven wel!

Het is eigenlijk een verbazend simpel recept waar je zéker hoge ogen mee gooit.

In Nouveau vind je ook Sergio's recept voor Broccoli met lamsoor en witte pens en dit heerlijke gerechtje, barstensvol smaak: Spicy avocadosalade met Thaise Vinaigrette.

Het geheim zit 'm in de grof gehakte cashewnoten als je het ons vraagt.

Sergio Herman's boek Smaakmakers staat vol met dit soort prachtfoto's van Kris Vlegels en heerlijke recepten die in veel gevallen niet eens zo moeilijk zijn.

Benieuwd naar deze 3 recepten? Je leest ze in Nouveau. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wordt het diëten, sporten of een salonbehandeling? De A van afvallen grijnst ons weer tegemoet in januari, dus doken we in de allernieuwste trends mét effect.

1. Intermittent fasting

Een actuele dieettrend is intermittent fasting: afwisselend vasten. Je hebt keus uit verschillende vormen, melden de experts van Ander Zorg. En ja, van intermittent fasting kun je zeker afvallen én het kan een gunstig effect hebben op je bloedwaarden.

2. Sportvasten

Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straatmans: ‘Ik heb twee keer in mijn leven aan sportvasten gedaan. De laatste keer in de lente. Tien dagen lang sport je elke dag en eet je volgens een strak plan.’ Op die tien dagen mag je vier dagen lang alleen een beetje sap.

‘Megazwaar,’ aldus Claudia, ‘maar het levert wel een vetverbranding op van heb ik jóu daar.’

3. Ketogeen dieet

Bij het keto-dieet gebruikt je lichaam vet in plaats van koolhydraten voor de productie van energie. Door minder koolhydraten te eten – bij dit dieet mag je tot 25 gram koolhydraten per dag – en juist veel gezonde vetten, schakelt je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding.

Meer informatie: thenewfood.nl

4. Pioppi-dieet

Dit dieet is vernoemd naar een dorp in Zuid-Italië waar opvallend veel bewoners negentig jaar of ouder worden. Honderdplussers zijn er geen uitzondering en ziektes als diabetes en Alzheimer komen er nauwelijks voor.

Het geheim? De Pioppi-levensstijl van gezond eten, bewegen, voldoende slapen en sociaal contact.

Critici waarschuwen wel dat het vermijden van graanproducten kan leiden tot een grotere kans op tekorten aan onder andere  B-vitamines en voedingsvezels. 

5. Plogging

Van deze Zweedse hardlooptrend val je af en ben je tegelijk goed bezig voor het milieu. Plogging, een samenvoeging van het woord plocka (wat ‘pakken’ betekent in het Zweeds) en joggen, is hardlopen terwijl je onderweg bukt om afval op te ruimen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Looking for ways to get fit this year then why not come and help to make the planet a better place while you do so. If running is not your thing we also have a walking route on every plog. . Everybody is welcome and you are sure to have fun and make friends and have the added satisfaction of knowing you’ve done something great. . Our next event is on Sunday 20th of January at Rectory Park, Northolt, starting at 10am. . We will have a 2k walk or a 5k run available as well as a very special mixed martial arts class laid on by @funkyfatboy afterwards in the hall. . It’s going to be a great day so sign up using the link in the bio. . Let’s make 2019 the year we all come together and do great things. . . . #plogolution #plogging #plog #ealing #rectorypark #northolt #community #savetheplanet🌍 #oneplanet #westlondon #fitness #running

Een bericht gedeeld door Your Planet Needs You (@plogolution) op

In Zweden is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld en ook in de rest van de wereld is deze sport een hit. 

6. Koninklijk kickboksen

Verrassend is het zeker: koningin Máxima verklapte in december tijdens een lunch op Paleis Noordeinde dat kickboksen haar hobby is. 

Lees ook: Máxima's geheim: Kickboksen!

Het is dan ook een verstandige keus: Máxima’s lichaam blijft in top shape – haar gespierde armen ogen beeldschoon in mouwloze creaties – en ze verbrandt binnen een uur zo’n zevenhonderd calorieën. Win-win.

Ook de redactie wil weer wat gezonder gaan leven. Strak en slank 2019 in. Op onze eigen manier doen we aan healthy ageing. Volg ons online. Elke redacteur heeft haar eigen thema en blogt erover. Volg de redactie

  • Wies over of ze DRY JANUARY volhoudt
  • Inge gaat wéér proberen met het CAMBRIDGE-dieet de overgangskilo’s in toom te houden.
  • Claudia gaat de VEGAN DETOX doen, van het bedrijf dat ook SPORTVASTEN op het menu heeft. 
  • Merijn houdt het op de help-yourself at home-methode: 5 KILO IN 5 WEKEN (gewoon door van alles net minder te eten).

Meer dieettrends in Nouveau

Deze maand lees je in Nouveau meer over de bovenstaande diëten, maar ook over 'salondiëten'. Afvallen zonder je voedingspatroon aan te passen of je in het zweet te hoeven werken. Nu in Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in