Zie het landschap door de ogen van de schilder.

Wie Nuenen zegt, kan niet om Vincent van Gogh heen. Hij hield van het landschap rond het dorp en liet zich erdoor inspireren. Er is niet één andere plaats, ook niet in Frankrijk, waar zijn werk nog zo herkenbaar in het landschap terug te vinden is.

Van Gogh ging er vroeg op uit en was vaak de hele dag op pad. Wandelend door het ‘oude land’ tekende en schilderde hij gebouwen, mensen in het land, en in de prachtige natuurgebieden in en rond Nuenen. Een kwart van zijn oeuvre ontstond hier.

Hij schreef er ook over in brieven: "Verder verlang ik er naar gij dezen hoek van Brabant – m.i. veel mooier dan den kant van Breda – nog eens zult leeren kennen. Het is dezer dagen hier verrukkelijk. ”

Article continues after the ad

Brief 439 Nuenen, 18 maart 1884

Wandelen rond Nuenen

Rond Nuenen vind je in heidevelden, zandpaden, sloten en broekbossen meerdere wandelroutes met een hoog Van Gogh-gehalte, van sloten met knotwilgen tot zijn watermolen. "Het gaat mij in Brabant nogal wel," schreef hij aan zijn broer Theo. "Ten minste, ik vind de natuur hier erg opwekkend." Mocht je dat ook eens willen ervaren, het boekje Op Pad met Vincent maakt je wegwijs en is verkrijgbaar in het Vincentre.  

Wandeling het Dommelpad biedt 4 wandelroutes van 4, 5, 7 en 13 km en voorziet in 6 extra wandelafstanden van 9 tot 29 km. De wandeling vertelt over de Kleine Dommel en de Dommel, schetst de geschiedenis van het Dommeldal, beschrijft de veranderingen van het landschap, verhaalt over het wel en wee van de bewoners en vertelt over de watermolens en de molenaar.

Wandeling de Natuurgebieden Rondom Nuenen biedt 26 korte natuurwandelingen is goed voor 100 km wandelplezier. Tijdens de wandeling zie je de natuurgebieden en bijzondere groene plekjes in en grenzend aan Nuenen. 

In Nederwetten kun je een ommetje van 9 km maken rond het landgoed Soeterbeek. Het ommetje start in Nederwetten, en gaat door een kleinschalig landschap van akkers en weiden naar het landgoed Soeterbeek.

De wandeling de Breugelse Beemden en Heerendonk biedt een natuurwandeling van 6 km door een prachtig natuurgebied. De wandeling biedt geologie, archeologie, historie en natuur. 

Met de mooie route van 16 km rond Nederwetten door het vruchtbare dal van de Dommel te midden van akkers, weiden en populierenbossen kom je langs de Hooidonkse watermolen en Soeterbeek.

De Schapengrachtroute tussen Gerwen en Stiphout over de Geeneindse Heide van 16 km is prachtig.

Rondje Lieshout is 11 kilometer lang, en je wandelt onder meer langs Van Gogh Monument molen De Vogelenzang. 

Er is ook een Vincent van Gogh fietsroute, van 51 km 

Goed om te weten

Eten Voor wie is uitgewandeld: Restaurant de Lindehof in Nuenen heeft twee sterren, in de keuken staat Soenil Bahadoer die zijn  Surinaams-Hindoestaanse achtergrond liefdevol integreert met zijn Brabantse en Franse opleiding. De kaart is om van te watertanden en de wijnkaart opwindend. Voor wie meer zin heeft in een leuk, casual terras: Restaurant Goesting of Olijf.

Slapen Hotel de Collse Hoeve in een eeuwenoude boerderij, B&B Langhaar en B&B 't Wettenshuys.

Niet missen IJssalon Italia, derde generatie ijsmakers van de Brabantse familie Ferrari

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in