Voor als je de komende maanden een uitdaging zoekt!

Beginnen aan zee en eindigen in het coulissenlandschap of net andersom – het blijft een bijzondere ervaring om het Nederlandse landschap te zien veranderen tussen oost en west op het Marskramerpad.

Dit is een lange-afstand-wandelpad of LAW dat de Duitse grensplaats Bad Bentheim (nu even niet bereikbaar vanwege de coronamaatregelen) met Den Haag verbindt over een lengte van 372 kilometer.

Article continues after the ad

Je loopt door Twente, Salland, via de Utrechtse Heuvelrug door het Groene Hart naar de kust (of andersom, natuurlijk).

Gouden eeuw

Het pad vindt zijn oorsprong in de 16de eeuw, je wandelt in het voetspoor van de veelal Duitse marskramers die eeuwen geleden langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun koopwaar aan te bieden in het rijke Nederland van de Gouden Eeuw. Het is wonderlijk hoe mooi en rustig de loop van het pad is, zelfs in het deel dat in de Randstad ligt, loop je voornamelijk door de natuur.

Het pad wordt beheerd door de organisatie Wandelnet en in dit boekje (21 euro) worden de twintig etappes (elk gemiddeld tussen de 15-20 km)  van beide kanten beschreven, wat heel praktisch is. Het Marskramerpad is bekend als LAW 3, maar ook onderdeel van het internationale wandelpad E11, dat helemaal tot aan Poznan in Polen loopt.

Praktisch

  • De route is goed gemarkeerd en er is per etappe een duidelijke routebeschrijving; met een GPX-track op je telefoon erbij kan het haast niet misgaan
  • Voor wie 'm in één keer wil lopen, zijn er overnachtingsarrangementen. Dit is de leukste manier om de afwisseling in het landschap echt te beleven, maar goed – niet iedereen zal zin en tijd hebben om zo'n twintig dagen achter elkaar te wandelen.
  • De etappeloper moet er rekening mee houden dat niet alle start- en eindpunten even gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Sommige etappes vragen om even wat logistieke voorbereiding: zet bij voorkeur je auto bij het eindpunt, ga met het beginpunt naar de startplek en wandel terug om te voorkomen dat je een uur of langer bij een bushalte moet staan. Het is te doen met het OV, maar gun jezelf een taxi als het al te ingewikkeld wordt, zeker in het weekend.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in