Little Black Dress optioneel, slingbacks af te raden.

Voor de fans van Audrey Hepburn: een wandeling langs de plekken uit haar jeugd. De filmster werd in 1929 in Brussel geboren, maar bracht de oorlogsjaren (inclusief de hongerwinter) door in Arnhem en Velp.

Daar kwam haar moeder, barones Ella van Heemstra, vandaan. Hepburns grootvader, baron van Heemstra was van 1910 tot 1920 burgemeester van Arnhem.

Audrey en Arnhem

'Oh, die ogen!' Audrey Hepburn had ze in 1939 al, vertelde Arnhemse Fietje Tholen (90) in 2019 in het boek van Robert Matzen.

Article continues after the ad

Zij kende Audrey uit die tijd. 'En ze had van die prachtige kniekousen, die mij nooit gestaan zouden hebben. Ze was zo mooi en zo fijn. En haar moeder had lippenstift. Het waren mensen uit een andere wereld.'

Audrey Hepburn was met haar internationale achtergrond een ander kind dan de andere kinderen. "Je voelde dat je eigen wereldje vergeleken bij dat van haar heel gewoon was," aldus Tholen.

Of Audrey gelukkig was in Arnhem is zeer de vraag. Nog even afgezien van de ontberingen in WOII was ze er volledig afhankelijk van haar moeder. "Ella was een zeer dominante vrouw die Audrey als haar bezit beschouwde," zegt Tholen. Zo beschrijft ook Matzen haar: hard en steeds bezig met de carrière van haar dochter.

De Hepburn Bedevaart

Filmtheater Focus heeft nu een wandelroute van 7,3 km gemaakt die een ware Audrey-pelgrimstocht is (hij begint op het naar haar genoemde plein), mét een bijbehorende podcast.

Zo kom je langs het oude Stadstheater waar ze als meisje meedanste in balletvoorstellingen. Maar ook langs het rijtjeshuis in het Sonsbeekkwartier, waar Hepburn in 1940 een paar maanden woonde met haar moeder en twee oudere halfbroers, en andere plekken waar ze heeft gelopen en gewoond.

In de toekomst wordt er ook nog een fietstocht door Velp en Oosterbeek aan de route toegevoegd. In Velp staat een standbeeld van Audrey.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in