Heb je zelf nog tips voor een cool, euh, koel uitje?

Je kunt verdacht lang rondhangen bij de diepvriesspinazie in de supermarkt of naar het FreezLab in Amsterdam. Maar in dat laatste geval is 3 minuten bij 110 graden voor een 'body reset' misschien toch niet afdoende voor een hittegolf die, zoals het er naar uitziet, een dag of tien zal gaan duren. De zomerhater van Nouveau zocht wat koele uitjes voor je bij elkaar waar je lekker een paar uur in koele omstandigheden kunt stukslaan.   

Article continues after the ad

De grotten van Valkenburg

Valkenburg beschikt over de grootste mergelgrot van Nederland.  Een gids leidt je rond langs muurschilderingen, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de Koude Oorlog en het is er zo'n 12 graden, dus je kunt best een vestje meenemen. Op tijd reserveren, vanwege de coronamaatregelen zijn de kaarten beperkt.

Indoor skydiven

Misschien dat het angstzweet je uitbreekt, maar verder staat er een stevig windje bij Indoor Skydive in Roosendaal. Dankzij een virtual reality kun je zelfs ervaren hoe het om boven wereldsteden te zweven. Ook hier geldt dat vooraf reserveren een must is.

Remouchamps

België is rijk aan te bezoeken grotten, maar de beroemdste zijn toch wel die van Remouchamps, waar toeristen al sinds 1828 rondlopen met kippenvel. Het is er niet alleen heerlijk koel, maar je vaart er ook nog met een bootje door.  

Down Under

Voor de sportievelingen onder ons: bij Down Under in Nieuwegein kun je indoor surfen, ook wel flowboarden genoemd, op een kunstmatige golf. Ideale manier om je in te spannen en toch lekker koel te blijven.

Indoor sneeuw

Voor wie de hitte echt niet meer trekt zijn er indoor skihallen zoals SnowWord, SnowValley (België) en Skidôme Rucphen. Die met de langste piste (387 meter) zit in Landgraaf.

C-Mine

De mijnvelden in Belgisch Limburg hebben geen last van de hitte en in de C-Mine in Genk kun je ondergronds het oude mijnverleden verkennen en lekker afkoelen. Ook in Blegny kun je 30 tot 60 meter onder de grond.

Waddenkoelte

Het is niet in steen gehouwen, maar in het algemeen is het op de Wadden toch iets koeler dan in de rest van Nederland. Ga minimaal voor Terschelling of koeler nog: Schiermonnikoog.

IJs hakken

Bij onder andere Be Shore Events kun je en petit comité ijssculpturen hakken. Daar krijg je het warm van, maar dan hug  je gewoon even lekker je ijsblok.

Prehistorische airco

Een prima schuiloord is het Natuurhistorisch Museum Boekenberg in het Belgische Deurne dat in een 18de-eeuws grottencomplex ligt. Bij het prehistorisch alternatief voor airco is er van alles te zien over de oertijd, archeologie, mineralogie en paleontologie.  

Kazematten

Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. Als mollen onder de grond hebben hoofdzakelijk vrouwen in de 18e eeuw een 14 kilometer lang verdedigingsstelsel uitgegraven onder de westkant van de stad #girlpower. Het is er aanzienlijk koeler dan op het Vrijthof, vooraf reserveren in verband met de beperkingen.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in