De beroemde kerstmarkt van Keulen
De beroemde kerstmarkt van Keulen

Jingle Bells, Jingle Bells, all the way to… Praag?

Europa verandert deze maand in een winterwonderland met kerstmarkten, ontelbare lichtjes en gezelligheid in vele steden. We zetten er vijf voor je op een rij mét een suggestie voor een prijsbewuste overnachting, omdat je je geld dit keer misschien liever besteed aan cadeautjes of lekker uit eten dan aan een hemelbed. Daar gaan we, Santa tegemoet!  

Salzburg - Christkindlmarkt

Article continues after the ad

De prachtige Christkindlmarkt op de Dom en Residenzplatz in het Oostenrijkse Salzburg gaat ver terug; het is één van de oudste kerstmarkten ter wereld. Dankzij de unieke ligging in het hart van de historische stad en de historie van deze traditionele kerstmarkt is het een bijzondere plek om het ultieme kerstgevoel te beleven.

Beleef de magie van Praag

De magische kerstmarkt van de Tsjechische hoofdstad Praag vindt plaats op het oude stadsplein, dat is omgetoverd tot een sprankelend winterwonderland met een opvallende kerstboom, getransporteerd uit de bossen van de Liberec regio. Het oude stadsplein wordt ingericht met versierde houten chalets, vol met lokale ambachten en traditionele kerstlekkernijen. Ontdek deze prachtige stad en geniet van spectaculaire kerstevenementen, waaronder kerstconcerten en dansvoorstellingen.

Peperkoekjes in Dortmund

In centrum van deze Duitse stad vult zich rondom kerst met lokale brouwerijen, meer dan 300 kraampjes, een met duizenden lichtjes versierde kerstboom van 45 meter hoog en een traditionele draaimolen voor de kinderen. Dwalend door de smalle straatjes spreekt het aroma voor zich: kerst is hier een gastronomisch feest met chocoladesnoepjes, kruidige wijn en de beroemde peperkoekjes.

Kerst & kunst in Keulen

Op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Utrecht ligt de oudste stad van Duitsland: Keulen. Een kosmopolitische metropool die rond kerst versierd is met veel lichtjes waardoor het historische erfgoed nóg beter uitkomt. Rondom het Domplein van de stad, dat alles weg heeft van een klassieke kerstkaart, zijn de belangrijkste kerstmarkten te vinden. Met aan de ene kant de Rijn en aan de andere kant de top van haar beroemde kathedraal, is Keulen niet voor niets de ideale bestemming voor cultuur- en museumliefhebbers.

Ultieme sfeer in Bremen

In het noorden van Duitsland, vlakbij Hamburg, wordt Bremen omgetoverd tot een traditioneel kerstplaatje dat een nieuwe dimensie krijgt dankzij de traditionele renaissance- en gotische architectuur rond het stadhuis. In Rathaus Platz is de bekendste kerstmarkt van deze Duitse stad te vinden en zeer dichtbij, in Am Brill, kunnen schaatsliefhebbers hun harten ophalen op een sfeervolle schaatsbaan. Schaatsen is een zeer typische activiteit voor deze stad, omgeven door rivieren en meren die 's winters bevriezen.

Nog even dit

Vind je de decembermaand al duur genoeg, gebruik je een accommodatie vooral om te slapen of geef je je geld liever aan andere dingen uit dan een hotel? In alle kerstmarktsteden bevinden zich centraal in de stad geleden hostels van prima kwaliteit die door a&o hostels geselecteerd zijn.

Foto's (c) Shutterstock / a&o hostels 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in