Bofkonten die zo'n (soms heel irritante) eeuwige optimist als partner hebben, worden gezonder oud. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Uit een groot onderzoek door Michigan State University blijkt dat optimisme bijdraagt aan de gezondheid van een partner. Gevolg: die partners lopen (net als de positivisten zelf trouwens) minder risico op Alzheimer, dementie en vermindering van cognitieve functies.

Article continues after the ad

Roze bril

"We brengen veel tijd door met onze partners", aldus onderzoeker William Chopik. "En het is goed mogelijk dat zij ons aansporen om te sporten, gezonder te eten, onze medicijnen te slikken. Heb je een optimistische en gezonde partner, dan kan zich dat vertalen naar je eigen leven. Je ervaart de toekomst als rooskleuriger."

Mensen die aangaven getrouwd te zijn met een optimist, scoorden in het onderzoek beter in termen van een gezond gewicht, veel fysieke activiteit en een algemeen gezonde lifestyle. Voor het onderzoek werden bijna 4.500 stellen acht jaar lang gevolgd. Conclusie: hoe positiever de omgeving thuis is, hoe langer je ook geestelijk gezond blijft.

Pessimisten opgelet!

Heb je nou níet zo'n partner, en ben je zelf ook niet altijd de zonnigste? Optimisme schijn je te kunnen trainen. Zolang mensen maar willen veranderen, en verandering ook echt opzoeken, kunnen ze optimisme opbouwen. Aan de slag dus, het-glas-is-half-leeg-types.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in