Laat je niet gek maken, het bestaat helemaal niet.

Vandaag zou een van de meest deprimerende dagen van het jaar zijn. Althans, dat beweert psycholoog Cliff Amall van de Universiteit van Cardiff. Die bedacht in 2005  een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. 

Donkere dagen

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de creditcardrekeningen van december binnenkomen, veel mensen blut zijn en de vakantie nog ver weg lijkt. Het helpt niet dat de dagen nog donker zijn en de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is. Blue slaat in dit geval op de Engelse betekenis van melancholie, neerslachtigheid, depressie en somberheid. Blauwe Maandag in het Nederlands is niet meer dan 'een korte periode'.

Article continues after the ad

Marketingstunt

Is Blue Monday nu een uitstekende reden om vandaag met gebogen hoofd door het leven te gaan en 2020 maar gewoon af te schrijven? Nee, want het fenomeen bestaat helemaal niet. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, Arnall bleek te worden betaald door reisprogramma Sky Travel voor zijn ‘onderzoek’. En werd dus indirect gesponsord door reisorganisaties die hoopten dat mensen meteen een zonvakantie zouden gaan boeken bij al deze vermeende mineur. Wetenschappers verwerpen zijn formule en vermoedelijk alleen Smurfen hechtten aan Blue Monday.

Nieuwe traditie

Dat de term elk jaar hardnekkig terugkeert, is dan ook meer een nieuwe traditie om eens lekker samen te klagen dan dat het op feiten berust. Het is vandaag half bewolkt, het KNMI voorspelt 7 graden, met slechts 10% kans op neerslag en 50% kans op zonnig winterweer met een zwak briesje, zuidwest windkracht 2. Er ligt vast nog wel iets te eten in de koelkast, er valt vast wel iets vrolijks te appen met een vriendin of collega en morgen is het gewoon dinsdag 21 januari – niks aan de hand.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in